Ukida se plaćanje pristojbe za dokumente, BiH ulazi u EU sustav digitalizacije

Prva velika korist digitalnog potpisa i e-servisa za građane Bosne i Hercegovine značajna je ušteda vremena. Umjesto gubljenja sati u redovima pred šalterima ili čekanja na odgovore poštom, građani mogu obaviti mnoge administrativne poslove iz udobnosti vlastitoga doma ili ureda

U procesu usvajanja novih tehnoloških rješenja u cilju ubrzanja potrebnih procedura za izdavanje različitih vrsta dokumenata fizičkim i pravnim osobama u BiH za različite namjene Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine nedavno je Vijeću ministara predložila odluku o potpunom ukidanju pristojbe putem elektroničke razmjene podataka, a sve to kako bi motivirala građane da što više koriste elektroničku razmjenu podataka koja je dostupna kroz IDDEEA-in sustav, piše Večernji list BiH.

Ovakva odluka u praksi bi značila da fizička ili pravna osoba koja podnese zahtjev za pristup podacima iz evidencija elektroničkim putem neće plaćati nikakvu pristojbu, a koja trenutačno iznosi 3 KM.

Velike promjene

U procesu približavanja BiH standardima Europske unije javnost posljednjih mjeseci svjedoči velikim promjenama koje uključuju sve prisutniju digitalizaciju u javnoj upravi, a koje vode jednom strateškom cilju – ubrzanju procedura za pribavljanje različitih dokumenata. Takvo što bi, ako se nastavi utvrđena dinamika, moglo dovesti i do situacije u kojoj će redovi pred šalterima postati stvar prošlosti i tek jedna uspomena na neka druga vremena.

Istodobno, značajnu pomoć BiH očekuje i od Europske unije, a pritom treba naglasiti kako je nedavno Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između EU-a s jedne i BiH s druge strane o sudjelovanju u programu Unije “Digitalna Europa” (2021. – 2027.) u cilju osiguranja brže digitalne transformacije društva i gospodarskog oporavka u BiH.

Vijeće ministara BiH pristupanjem ovom programu, koji financira Europska unija, želi osigurati strateška financijska sredstva za odgovor na globalne digitalne izazove i pristup Bosne i Hercegovine projektima u ključnim područjima: superračunarstvo, umjetna inteligencija, napredne digitalne vještine i široka upotreba digitalnih tehnologija.

Ministarstvo prometa i veza predložilo je zaključivanje ovog sporazuma kako bi se pravnim osobama u Bosni i Hercegovini omogućilo ravnopravno prijavljivanje sa subjektima iz zemalja članica Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova za financiranje projekata u ovim oblastima digitalizacije. Pristupanje BiH ovom programu omogućit će razvitak sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija i IT industrije, unaprijediti konkurentnost domaćeg gospodarstva i pozitivno utjecati na povećanje standarda u BiH.

Inače, iz IDDEEA-e su nedavno pozdravili tu odluku te su objasnili kako ukupna sredstva za ovaj program planirana proračunom Europske unije iznose 7,5 milijardi eura, a mogu se prijaviti tvrtke i institucije iz zemalja članica, ali i druge zemlje koje mogu postati pridružene članice.

U kontekstu rješenja koja su u najvećem stupnju realizacije u BiH treba uputiti na digitalni potpis koji omogućava građanima elektronički potpisivati dokumente i obavljati poslove s državnim institucijama i gospodarskim subjektima na brz, učinkovit i siguran način. Prva velika korist digitalnog potpisa i e-servisa za građane Bosne i Hercegovine značajna je ušteda vremena. Umjesto gubljenja sati u redovima pred šalterima ili čekanja na odgovore poštom, građani mogu obaviti mnoge administrativne poslove iz udobnosti vlastitoga doma ili ureda. To posebno olakšava život ljudima koji žive u udaljenim područjima ili onima koji su mobilno ograničeni, navode iz IDDEEA-e. Uz to, digitalni potpis, naglasili su, povećava transparentnost i učinkovitost u radu državnih institucija.

Digitalni identitet

Elektroničke isprave lako su dostupne i pregledne, što smanjuje mogućnost pogrešaka i manipulacija, kao i bolje praćenje i reviziju procesa, što doprinosi smanjenju korupcije i nepravilnosti. Osim toga, digitaliziranje eliminira potrebu za velikim brojem poslova u administraciji te smanjuje troškove papira, tiskanja i promete isprava. To oslobađa resurse koje država može usmjeriti prema drugim prioritetima, kao što su zdravstvo, obrazovanje ili infrastruktura. Žitelji BiH imaju sada mogućnost aktiviranja digitalnog identiteta posredstvom mrežne stranice Agencije – www.iddeea.gov.ba.

Istodobno, u siječnju ove godine službeno je zaživjela tehnologija koja digitalizira procese u carini, a tom prilikom ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Zoran Tegeltija uručio je digitalni kvalificirani potpis UNO-a ministru prometa i veza BiH Edinu Forti.

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno