Ukrajina objavila kad očekuje veliku rusku ofenzivu: ‘Mobilizirali su pola milijuna novih ljudi’

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov upozorio je da Rusija priprema novu ofenzivu koja bi mogla početi već 24. veljače, na prvu godišnjice ruske invazije. Tvrdi da je Rusija pripremila na tisuće vojnika te bi mogla “nešto pokušati” kako bi obilježila godišnjicu početka rata, javlja BBC.

Novom ofenzivom na taj dan ujedno bi se obilježio ruski praznik branitelja domovine 23. veljače, koji je posvećen ruskoj vojsci. Reznikov je rekao da je Moskva mobilizirala oko 500.000 vojnika za potencijalnu ofenzivu.

U rujnu prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je mobilizaciju oko 300.000 rezervista za potrebe rata u Ukrajini, ustvrdivši kako je mobilizacija potrebna kako bi se “očuvao teritorijalni integritet” Rusije. No, Reznikov sugerira da bi stvaran broj mobiliziranih mogao biti znatno veći.

“Službeno su najavili 300.000, ali kad vidimo snage nagomilane na granicama, procjenjujemo da se radi o znatno većoj brojci”, rekao je Reznikov za francusku televiziju BFM. BBC navodi kako nije mogao neovisno provjeriti Reznikove tvrdnje.

Rat u pat poziciji, ali očekuju se i ruska ofenziva i ukrajinska protuofenziva

Usprkos teškim borbama koje se vode u istočnoj regiji Donbasu, rat je ušao u svojevrsnu pat poziciju u proteklim mjesecima, odnosno otkako je Ukrajina oslobodila južni grad Herson. S iznimkom ruskog zauzimanja ukrajinskog grada Soledara, nijedna strana nije ostvarila značajniji napredak.

No, ruska proljetna ofenziva, baš kao i ukrajinska protuofenziva, već se dugo vremena smatraju vjerojatnim. Američki sigurnosno-obrambeni think tank, Institut za ratne studije, nedavno je objavio da bi Moskva mogla “poduzeti odlučnu akciju” i pokrenuti “veliku ofenzivu” na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar obrane rekao je da će ukrajinski zapovjednici za cilj uoči očekivane ruske ofenzive imati zadatak “stabilizirati bojišnicu i pripremiti se za protuofenzivu”. “Vjerujem da će ova godina biti godina naše vojne pobjede”, ustvrdio je Reznikov, dodavši kako ukrajinske snage “ne smiju izgubiti inicijativu” koju su imale u proteklim mjesecima.

Reznikov je posjetio Francusku kako bi postigao dogovor o kupnji dodatnih radara protuzračne obrane tipa MG-200, za koje je rekao da bi “značajno povećali sposobnost oružanih snaga da detektiraju mete u zraku, uključujući balističke projektila i različite dronove”.

“Ništa ne sugerira da je Putin promijenio svoje ciljeve”

Njegovi komentar stižu u trenucima kad ukrajinski obavještajci tvrde da je ruski predsjednik Putin naredio svojim snagama da zauzmu istočnu regiju Donbas do kraja proljeća. No, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da “nema indikacija da je Putin ograničio svoje vojne ciljeve na osvajanje istočnih regija Ukrajine”.

Dnevnik.ba