Vakula najavio: Hrvatsku će u petak pogoditi novo veliko nevrijeme

Zoran Vakula je jutros na Radio Sljemenu najavio kako Hrvatsku u petak čeka nevrijeme. Kaže kako stiže snažan prodor hladnog zraka i da ne smijemo zanemarivati upozorenja meteorologa.

Meteorolozi DHMZ-a prognoziraju da će u petak poslijepodne, iza dva sata krenuti nevrijeme, kiša i jak vjetar.

Vakula o dugoročnoj prognozi za kolovoz

– I dok će mnogi ovaj srpanj pamtiti po olujama i ponekom toplinskom valu, vjerojatno će biti znatno manje onih koji će misliti da je bio zamjetnije iznadprosječno topao. A bio je iznadprosječno topao i suh, a ponegdje rekordno kišan – kazao je jučer glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Kao što je uobičajeno kod ljetnih lokalnih pljuskova, količina oborine bila je nejednoliko raspoređena.

No, može se zaključiti kako je kišovitije bilo u zapadnim kopnenim krajevima i osobito na sjevernom Jadranu, dok je na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bilo najizraženijeg manjka oborine u odnosu na višegodišnje srednje vrijednosti, navodi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Pritom valja istaknuti kako je prema trenutačno dostupnim podacima, koje još trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a, u Rijeci ovo bio najkišovitiji srpanj od 1948. godine, od kada se obavljaju službena mjerenja na toj postaji DHMZ-a.

Ukupna srpanjska količina oborine bila je 216,7 mm ili litara po četvornome metru, a dosadašnji rekord bio je iz srpnja 1960. godone – 201,3 mm.

Istodobno je na postaji Split Marjan tijekom srpnja izmjereno samo 2,5 mm oborine. Manje od toga od 1948. godine bilo je samo 5 puta u srpnju – najmanje 1993. i 2013. godine, samo 0,3 mm.