VIDEO / Besplatni specijalistički pregledi u Glamoču, zašto nam nedostaje ljekara

Besplatni specijalistički pregledi u Glamoču organizirani su za građane ove općine. Akciju je organizirala Medicinska asocijacija BIMA, jer Glamočaci specijalističke preglede mogu da dobiju tek u Livnu, Mostaru ili Banjaluci. Ekipa BHT1 danas je bila u Glamoču.

Specijalistički pregledi za sve građane Glamoča. Besplatnе medicinske pretrage. Ovu priliku iskoristilo je oko stotinjak Glamočaka.

Akcija je organizirana po principu pokretnih ambulanti. Nakon što se prođe trijažni dio, nakon toga svaki građanin ima priliku da obavi od 5-10 specijalističkih pregleda. Uz preglede svi su dobili i besplatnu odgovarajuću terapiju. Građani su ljekarima saopštili određene tegobe, a potom upućeni na specijalistički pregled.

dr MIRSADA NADAREVIĆ

“Velika nam je želja da pomognemo jer ranom dijagnostikom, ranom prevencijom sprečavamo mnogo teža oboljenja koje naše stanovništvo nažalost ima. Ovdje smo da pomognemo jer je lista čekanja na specijalističke preglede jako duga u svim dijelovima naše zemlje.”

Akcija pomoći, koju realizira Medicinska asocijacija BIMA, organizirana je 101. put u Bosni i Hercegovini.

HASAN MRKONjA, predsjednik Medicinske asocijacije BIMA

Naši sugrađani danas mogu dobiti usluge radiloga, stomatologa, ginekologa, usluge EKG-a i ostali ljekari specijalisti jer medicinska ekipa koja je danas došla iz Sarajeva broji 57 članova od čega su 50% ljekari što govori o ozbiljnosti ljudi koji su došli i ozbiljnosti onoga što želimo pružiti običnom čovjeku danas na terenu.”

NEBOJŠA RADIVOJŠA, načelnik Općine Glamoč

“Lokalni Dom zdravlja je pod ingerencijom županije i ovdje dolazi određen broj specijalista neki tjedno, neki mjesečno ali ipak ti specijalisti se moraju čekati i za veliki broj njih se mora ići van naše općine.”

Na specijalističke preglede Glamočaci moraju ići u Livno, Mostar ili Banjaluku. Brojna manja mjesta širom Bosne i Hercegovine dijele sudbinu ove općine…

BHRT,ba