VIDEO / O položaju hrvatskog jezika u BiH u Metkoviću govorili Duvanjka i Livnjak

U organizaciji OMH u Metkoviću 20.svibnja 2024.godine u prostorijama GKS-a je održano predavanje pod nazivom „POLOŽAJ HRVATSKOG JEZIKA U BiH“ Marija Krolo i Ivice Brešića o jezičnoj politici i mogućnostima njegove uporabe hrvatskog jezika u javnoj komunikaciji.

Predsjednica OMH u MetkovićuZorana Vekić uvodno je ustvrdila “Iako je hrvatski jezik u BiH sustavno i zakonski ravnopravan s ostala dva službena jezika, ipak postoji nesklad u njegovoj stvarnoj jezičnoj uporabi.

Njegova vitalnost se ne potiče razvojnom,a posebice demografskom politikom ili planiranjem statusa hrvatskog jezika, jer pod planiranjem podrazumijevamo ukupnost lingvističkih, sociolingvističkih i političkih postupaka kojima je cilj osposobiti neki idiom za javno (službeno) govoreno i pisano sporazumijevanje“.

Gosti predavači su predavanje nastavili pripovijedanjem svojih iskustava.“Taj problem nemogućnosti korištenja hrvatskog jezika u BiH je vidljiv u svim sferama društvenog života, u bankama, stranim ali i domaćim trgovačkim kućama, osiguravajućim društvima i drugim pravnim subjektima koji djeluju na prostoru BiH.

Nažalost, ovakvu praksu slijedi i međunarodna zajednica u BiH (razne međunarodne organizacije, škole stranih jezika, strana veleposlanstva).

Svi društveni akteri s hrvatskim predznakom u BiH po tom pitanju ne čine gotovo ništa, što je naravno poražavajuća činjenica za Hrvate u BiH, koji se tako svrstavaju u građane drugog reda, te im se uskraćuje pravo na materinski jezik, odnosno, diskriminira.

Ustav kao ishodišna norma, Međunarodna konvencija o ljudskim pravima, Protokol 12, čl.1, te drugi zakoni u BiH pružaju dovoljno pravnog uporišta da se prestane sa ovom diskriminatornom praksom, međutim, hrvatske političke stranke, kao i razne institucije za kulturu, udruge i sl., nemaju sluha da kroz zakonima propisane procedure zaštite svoj narod i hrvatski jezik.“

Predavanje je završilo s kratkim pitanjima publike,u nadi da će unatoč aktualnim poteškoćama hrvatski jezik u BiH opstati u svojoj kušnji i istodobno koordinirano egzistirati u humanoj i demografskoj afirmaciji posebnih i općih prava.

Zorana Vekić