Više od pola milijuna vjernika napustilo Katoličku crkvu u Njemačkoj. Dva su razloga

KATOLIČKU crkvu u Njemačkoj 2022. napustilo je preko pola milijuna vjernika što je do sada najveći zabilježen broj odlazaka, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u srijedu u Bonnu. “U 2022. službeni ispis iz redova Katoličke crkve tražio je 522.821 vjernik, što je najveći broj otkako se vode statistike”, stoji u priopćenju.

To je osjetno više nego 2021. kada je Crkvu napustilo 359.338 vjernika. Najveći broj vjernika napustio je Katoličku crkvu u najvećim nadbiskupijama Köln i München/Freising. Ove nadbiskupije su se posljednjih godina pojačano nalazile u središtu zanimanja javnosti zbog skandala oko zataškavanja kaznenih djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili zaposleni u Crkvi.

Dvije najveće Crkve okupljaju manje od polovine stanovnika
Osim zbog razočaranja ponašanjem crkvenih vjerodostojnika u odnosu prema pedofilskim skandalima, mnogi Crkvu napuštaju i zbog poreza koji je obvezan za svakog vjernika koji plaća porez na prihod. Tzv. crkveni porez iznosi oko 9 posto poreza na prihod.

Katolička i Protestantska, dvije najveće Crkve u Njemačkoj, sada okupljaju manje od polovine stanovništva. Prije dvadeset godina njima je pripadalo 65 posto stanovništva. I Protestantska crkva je prošle godine izgubila rekordan broj vjernika, njih 380.000. Trenutno se oko 24 milijuna građana Njemačke izjašnjavaju kao katolici, a oko 19 milijuna kao protestanti.

“Val odlazaka vjernika će dugoročno promijeniti Njemačku”
Najveći broj njemačkih građana se izjašnjava kao ateisti, a njihov broj je posebno visok na području koje je nekad pripadalo Istočnoj Njemačkoj. Četiri posto stanovnika Njemačke se izjašnjavaju kao muslimani. Prema mišljenju stručnjaka, masovno napuštanje dviju najvećih njemačkih crkava bi moglo ostaviti trajne posljedice po njemačko društvo.

“Lagano odumiranje Katoličke i Protestantske crkve ne pogađa samo njih nego i cjelokupno društvo koje gubi važan socijalni i obrazovni oslonac koji neće biti moguće zamijeniti… Val odlazaka vjernika nije samo crkveni problem nego će on dugoročno promijeniti Njemačku”, rekao je za novinsku agenciju Dpa pravnik zadužen za crkveno pravo Thomas Schueller.

Index.hr