Vlada RS nakon skandala s fotografijom: Nenamjerna pogreška agencije iz Srbije

Ministarstvo rada i braniteljsko-invalidske zaštite RS priopćilo je da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio obilježavanje 28 godina od srpskog stradanja u “Oluji” predstavlja nehotičnu i nenamjernu pogrešku agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal, a koju je angažiralo Ministarstvo za rad zapošljavanje, braniteljska i socijalna pitanja Srbije.

– Pokušaj pojedinih prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažovana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala video-materijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i ‘mjerenje’ čije je stradanje veće – saopćeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo, kako se navodi, dijeli stav Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majke suze nemaju ni vjeru, ni etničku pripadnost i da mi jednako želimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom, navode iz Ministarstva.

U priopćenju se dodaje kako “oni koji na ovakvoj, očito nenamjernoj omašci prave nove razdore i mržnju pokazuju da nisu razumjeli baš ništa od riječi Njegove svetosti”.

Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tijekom središnjeg obilježavanja 28 godina od “Oluje”, koje su zajednički u Prijedoru organizirali RS i Srbija.

Autor je fotograf AFP Joel Robine. On je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno s tisućama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

Večernji.ba