Vrtoglavica, problemi s pamćenjem, depresija… Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina B12

Puno ljudi pati od manjka vitamina B12, ali simptome je nekad lako zamijeniti za neko drugo stanje.

Rijetko će netko pomisliti da simptomi poput vrtoglavice ili depresije imaju veze s manjkom vitamina, ali upravo to može biti slučaj kada je u pitanju vitamin B12.

Bez dovoljno vitamina B12, naše zdravlje pati, a gubitak energije je primjetan. Budući da igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata, proteina i masti u energiju, potrebno je imati adekvatne razine vitamina B12 kako bi iskoristili svu energiju dobivenu iz hrane.

poster
Kako se nalazi u dostupnim proizvodima, nedostatak ovog vitamina nije česta pojava, ali postoje ugrožene skupine, poput vegetarijanaca, vegana i onih koji pate od anemije. Vitamin B12, koji se još naziva kobalamin, vitamin je topiv u vodi koji je prirodno prisutan u namirnicama kao što su riba, meso, perad, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Njegova je ključna uloga štititi nas od anemije, glavnog krivca za osjećaj umora i malaksalosti, tj. osigurati tijelu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koje će uspješno prenositi kisik po cijelom tijelu. Stručnjaci zato savjetuju da se redovno provjerava razina ovog vitamina u organizmu, posebno ako imate problema s probavom, starite ili konzumirate alkohol.

Evo koji će simptomi otkriti manjak vitamina B12 u organizmu:

VRTOGLAVICA
Ako često gubite ravnotežu i vrtoglavica se jednako često javlja, trebali biste posjetiti liječnika. Vrtoglavica je često simptom niskog krvnog tlaka, što je česta posljedica manjak ovog vitamina.

Muče vas grčevi, proljev ili zatvor? Kada su probavni problemi simptom raka debelog crijeva, otkriva liječnik

PROBLEMI S VIDOM
Budite oprezni ako se javi ovaj simptom jer može biti i posljedica manjka vitamina B12. Upravo taj esencijalni vitamin služi za pravilno funkcioniranje živaca, a nedostatak može oštetiti očni živac koji prenosi informacije i signale od oka do mozga.

PROBLEMI S PAMĆENJEM
Nikada ne zanemarujte tu promjenu jer može upućivati na probleme koji zahtijevaju pregled liječnika. Isto tako manjak vitamina B12 može rezultirati blagim oblikom demencije, što nikako nije mali problem.

DEPRESIJA
Iako nije potpuno jasno kako vitamin B12 utječe na razvoj tako kompleksne bolesti kao što je depresija, ali neke studije kažu kako se kod pacijenata primjećuje manjak vitamina B12 u organizmu. Iz tog razloga, terapeuti često propisuju 1mg ovog vitamina pacijentima s depresijom.

PROLJEV I NADUTOST
Radi nedovoljne apsorpcije ovog vitamina, stanice u probavnom sustavu ne mogu primiti dovoljnu količinu kisika, što može voditi do problema kao što je proljev, nadutost, zatvor, gubitak apetita ili kilograma.

SLABOST U MIŠIĆIMA
Slabost u mišićima je jasan simptom manjka vitamina B12 jer niti oni neće primiti dovoljno kisika kako bi mogli sudjelovati u svim dnevnim aktivnostima.

KAKO OTKRITI DA VAM NEDOSTAJE VITAMINA B12?
Najjednostavniji način je provjeriti putem krvnih pretraga nedostaje li u vašem organizmu vitamina B12.

Večernji.ba