Wagnerovci najavili brutalnu osvetu: ‘Nadamo se da ste spremni… Kreće marš na Moskvu!‘

Kijev: Sam sebi je potpisao smrtnu presudu
Smrt vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina bila je predvidljiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja, rekao je glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za list Bild u srijedu navečer.

“Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve”, rekao je njemačkim novinama savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Prigožin je poginuo u padu privatnog zrakoplova u blizini Moskve u srijedu navečer, točno dva mjeseca nakon njegove neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Prigožinovom vojskom plaćenika Wagner, rekao je da je zrakoplov namjerno oboren.

Kanal je isprva sugerirao da je Prigožin mogao preživjeti, prije nego što je kratko vrijeme kasnije rekao da je umro. Kasnije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila da je Prigožin bio u avionu, koji je pao 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve.

Podoljlak je također rekao da je pobuna iz lipnja “zaista uplašila” ruskog predsjednika Vladimira Putina i dovela do ove situacije jer “Putin ne oprašta onome tko ga uplaši”.

05:19
Wagnerovci traže osvetu
Telegram kanali koji su povezani s Wagnerom užarili su se čim je potvrđeno da je u malom privatnom zrakoplovu koji se srušio kod Moskve bio Jevgenij Prigožin.
– Otvoreno kažemo da glavni sumnjivci za Prigožinovu smrt sjede u Kremlju. Državnici koje vodi Putin pokušali su ga ubiti. Svi se pitaju što ćemo napraviti ako se potvrdi smrt Prigožina. Samo ću vam reći jedno – spremite se za nas! Organizirat ćemo drugi marš na Moskvu!

https://twitter.com/Gerashchenko_en?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1694461280575181210%7Ctwgr%5Ed54733af60c00206ef75faed858f175bd0539ed9%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jutarnji.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fwagnerovci-najavili-brutalnu-osvetu-nadamo-se-da-ste-spremni-krece-mars-na-moskvu-15367675%3Ffbclid%3DIwAR1aZm_fZ62kLvLwkmO7_aaMRXE4aSJ25Y7d1tspvA3A7NgjdMsYzee4Yk0

Ruska agencija za zrakoplovstvo: Prigožin i njegov zapovjednik bili u srušenom avionu
Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u zrakoplovu koji se srušio u Rusiji, objavila je ruska vladina agencija za zrakoplovstvo dodavši da nitko od putnika nije preživio.

Ranije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsiya, objavila tek da je Prigožin bio na popisu putnika srušenog zrakoplova.

No kasno u srijedu, agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u srijedu srušio u blizini Moskve.

Ipak, ni Rosaviatsiya ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Ranije je Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Wagnerom, objavio je da je Prigožin umro.

“Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je u akciji ruskih izdajica”, objavljeno je na kanalu Zelena zona.

“Ali čak i u paklu bit će najbolji. Slava Rusiji!”, dodaje se na mreži koju je Prigožin obično koristio za dijeljenje videa.

Rosaviatsiya je priopćila da je zrakoplov koji je išao iz Moskve za Sankt Peterburg letio “u skladu s dozvolom za let koja je izdana na odgovarajući način”. Dodali su da se zrakoplov srušio 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve, u blizini Tverske oblasti, a da je u tijeku istraga o uzroku nesreće.

Ruska novinska agencija TASS objavila je da nema izvještaja o žrtvama na terenu.

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je nesreću rekavši da “nije iznenađen” događajima u Rusiji.

“Nisam siguran što se točno dogodilo, ali nisam iznenađen”, rekao je Biden u izjavi novinarima u Kaliforniji, gdje se nalazi na odmoru.

Na pitanje smatra li da iza svega stoji ruski predsjednik Vladimir Putin, Biden je rekao da “nema puno stvari koje se događaju u Rusiji, a da iza njih ne stoji Putin”. No, dodao je da “ne zna dovoljno kako bi mogao točno odgovoriti na to pitanje”, rekao je Biden i novinarima dodao da je zadnjih “sat i pol vremena” vježbao.

Prigožin je u lipnju poveo kratkotrajnu vojnu pobunu protiv ruskog predsjednika koja je bila najveći izazov Putinovoj vladavini u dva desetljeća.

Posljednji put viđen je u ponedjeljak, navodno u Africi, gdje se našao nakon što je prije dva mjeseca, u sklopu dogovora nakon povlačenja pobune Wagnerovaca i zaustavljanja njihovog marša na Moskvu, pronašao azil u Bjelorusiji.

Jutarnji list