Za nove studente na 11 fakulteta Sveučilišta u Mostaru otvorena 4543 mjesta

Jedina javna visokoškolska ustanova u BiH koja nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku, institucija predvodnik europskih standarda u visokom obrazovanju u državi, kao i uvođenju suvremenih tehnoloških rješenja u procese učenja, Sveučilište u Mostaru, ove godine otvorila je 4543 mjesta za studente prve godine preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija, piše portal Večernjeg lista BiH.

Nove tehnologije

Sveučilište u Mostaru, kao institucija koja je prepoznata i u svjetskim okvirima, a dokaz je povijesno 32. mjesto u svijetu u kategoriji “Četvrta industrijska revolucija”, želi dodatno proširiti svoje kapacitete, a uz uvođenje novih tehnologija, mladim ljudima želi ponuditi mogućnost za stjecanje vrhunskog znanja, teorijskog i praktičnog, usklađenog s najaktualnijim spoznajama u znanosti.

Senat Sveučilišta u Mostaru, uz suglasnost nadležnih županijskih ministarstava prosvjete, znanosti, kulture i sporta, raspisao je tako natječaj za upis studenata na prvu godinu preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija akademske 2023./2024. godine, a u uvidom u isti vidljivo je koliko svaka od 11 odnosno 12 ustrojbenih jedinica SUM-a ima slobodnih mjesta.

Od 4543 mjesta, 2416 predviđeno je za redovite studente uz plaćanje, 160 za redovite studente uz potporu ministarstva, 586 za redovite strane studente uz plaćanje, 760 za izvanredne studente, 621 za izvanredne strane studente.

Sveučilište u Mostaru s potpunom usklađenošću u nastavnim programima na europskoj razini svake godine prima i strane studente, a ove godine predvidjelo je ukupno 1177 slobodnih mjesta.

Kada je riječ o ustrojbenim jedinicama SUM-a, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet ima 173 slobodna mjesta, Akademija likovnih umjetnosti 60, Ekonomski fakultet 270, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije 165. Istodobno, Fakultet prirodoslovnih i matematičkih znanosti prima 1215 studenata, Fakultet strojarstva, elektrotehnike i računarstva 390, a Fakultet zdravstvenih studija 385. Uz navedene, Farmaceutski fakultet ima 90 slobodnih mjesta, Filozofski fakultet 905, Medicinski fakultet 100, Pravni fakultet 710 te Sveučilišni odjel Promet i logistika 80.

Prijave za upis primaju se za I. (srpanjski) razredbeni rok od 19. lipnja do 7. srpnja, a za II. (rujanski) razredbeni rok od 28. kolovoza do 8. rujna 2023. godine.

Prijave za II. rok primat će se samo za studije za koje ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka. Prijave za razredbeni postupak pristupnici predaju putem informacijskog sustava Sveučilišta koji se nalazi na adresi upisi.sum.ba (e-upis) ili na ustrojbenoj jedinici na kojoj se pristupnik želi upisati. Sve prijave se unose u informacijski sustav Sveučilišta.

Istodobno, izbor pristupnika za upis na fakultete obavlja se razredbenim postupkom, i to u I. roku od 10. do 14. srpnja, a u II. roku od 11. do 15. rujna 2023. godine.

Upisi na prvu godinu studija u prvom upisnom roku provodit će se od 10. do 21. srpnja 2023., a u drugom roku od 11. do 22. rujna 2023. godine. Upisi na studije obavljaju se prema rezultatima postignutim u razredbenom postupku.

Svjetski standardi

Proces primanja novih studenata omogućit će mladim ljudima iz BiH, ali i inozemstva postati dio tima koji iz godine u godinu podiže letvicu visokoškolskog obrazovanja i njegove usklađenosti sa svjetskim standardima, a čemu svakako treba dodati i činjenicu da SUM primjenom novih tehnologija u procesu učenja, ali i administrativnim aktivnostima, također prednjači.

Istodobno, Sveučilište prednjači i kada je riječ o priznavanju diploma te je uložilo dodatne napore u vanjsko akreditiranje kako bi ojačalo svoju ulogu u europskom prostoru visokog obrazovanja. Iz tog razloga izvršilo je europsku akreditaciju, a uskoro se očekuje i reakreditacija.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno