Žena u Hrvatskoj uzimala mirovinu preminule osobe punih 20 godina nakon njezine smrti

Općinsko državno odvjetništvo u Puli je nakon provedene istrage podignulo optužnicu protiv hrvatske državljanke (1972.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv imovine prijevarom iz članka 236. stavka 2. Kaznenog zakona.

Optužnicom se 52-godišnju okrivljenicu tereti za sljedeće. Nakon što joj je u ožujku 1998. vlasnica bankovnog računa, s kojom je u rodbinskoj vezi, dala punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima na tom računu, a na koji su isplaćivani iznosi mirovine, optuženica nije izvijestila banku i nadležni zavod za mirovinsko osiguranje da je vlasnica bankovnog računa preminula u lipnju 2001. godine u stranoj državi.

Okrivljenu 52-godišnjakinju se optužnicom tereti da je, na temelju punomoći i iako je znala da je vlasnica bankovnog računa preminula, od lipnja 2001. godine do prosinca 2021. godine u Puli s bankovnog računa za koji je opunomoćena nastavila podizati isplaćene iznose mirovina pokojnoj vlasnici bankovnog računa, pišu hrvatski mediji. Ovakvim je postupanjem 52-godišnja okrivljenica, tereti ju se, oštetila Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za iznos od 74.455 eura, odnosno 560.982 kune.

Bljesak.info