Znate li koliko dugo trebate čuvati dokaz o plaćanju računa i režija?

Uplatnice i potvrde o plaćanjima morate čuvati i duže nego što mislite, tako da je vrijeme da pripremite debeli fascikl u koji ćete sve to spremati.

Jeste li se ikada našli u situaciji da vam je došla opomena za neplaćanje računa, a vi ste sigurni da ste ga uplatili? U međuvremenu ste naravno račun bacili, a odrezak niste sačuvali te nemate dokaza da je plaćanje stvarno izvršeno? Kako bi izbjegli ovakve neugodne situacije potrebno je jedno vrijeme čuvati potvrde o plaćanju računa, piše zgradonačelnik.hr.

Većina nas u današnje vrijeme svoje račune plaća putem Internet bankarstva, na kojem možemo pronaći izvode računa koje smo platili, ali treba znati kada je račun plaćen da bi mogli pronaći i taj dokaz. Stoga, na uplatnice koje ste dobili jednostavno napišite datum plaćanja i spremite ih u slučaju da vam zatrebaju.

Svima nam se prilikom plaćanja računa znaju potkrasti i greške, poput krivo utipkanog broja. Ako se to dogodi, tvrtka kojoj plaćate račun neće imati provedeno vaše plaćanje i mogla bi vam poslati opomenu. Zbog toga je, također važno sačuvati uplatnice koje vam dolaze kako bi vidjeli gdje je nastala greška i dostavili dokaz o plaćanju.

Koliko dugo čuvati račune?

Jednu godinu:

Električna i toplinska energija
Plin
Voda
Dimnjačarske usluge
Telefon, Internet i mobitel
Čistoća
Isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva
Pristrojba HRT-a
Pošta, telegraf i telefon za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima
Pretplata na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena
Tri godine:

Komunalna naknada
Pričuva
Grobna naknada
Dopunsko zdravstveno osiguranje
Najamnina
Naknada štete
Pet godina:

Kazne za parking
Ugovori o životnom osiguranju
Šest godina:

Porezna obveza
Deset godina:

Obveza nastala pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela
Ipak, stručnjaci i financijski savjetnici preporučaju da se računi čuvaju i duže od navedenih rokova jer tvrtke često znaju pokrenuti proces ovrhe nakon isteka nekog od roka, prenosi poslovni.hr. Zato, najbolje je nabaviti debeli fascikl i račune čuvati deset godina jer nakon tog vremena nastupa zastara za ovrhu.

Večernji.ba