AfD-u i dalje raste popularnost, Nijemci nezadovoljni radom socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade

Desno-populističkoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) i dalje raste popularnost i trenutno uživa podršku 22 posto birača, proizlazi iz najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja koje je u subotu objavio dnevnik Bild.

AfD se u tjednom ispitivanju javnog mnijenja, što ga za dnevnik Bild provodi institut Insa, nalazi samo četiri posto iza trenutno najpopularnije stranke, Unije CDU/CSU.

AfD bi sada biralo 22 posto ispitanih što je do sada najbolji rezultat za ovu stranku i porast od dva posto u usporedbi s prošlim tjednom te dvostruko više nego na izborima za Bundestag 2021.

“Ovo je najbolji rezultat za AfD. Demokršćanska Unija je i dalje na prvom mjestu s 26 posto ali je razlika sve manja i manja”, rekao je direktor Insa instituta Hermann Binkert.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) uživa podršku 18 posto glasača a stranku Zeleni, koja se također nalazi u koalicijskoj vladi kancelara Olafa Scholza, podržava 14 posto ispitanih.

Za treću vladajuću stranku, Liberalno-demokratsku stranku (FDP) bi glasalo 7 posto. Stranka Ljevica se s pet posto nalazi na rubu izbornog praga.

Razlozi za porast popularnosti AfD-a, koji se u nekim saveznim pokrajinama nalazi na popisu organizacija koje rade protiv ustavnog poretka, analitičari vide u nezadovoljstvu građana radom aktualne vlade.

Radom socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade je, prema istom ispitivanju, nezadovoljno 70 posto ispitanih. Građani su uglavnom nezadovoljni mjerama koje vlada priprema u borbi protiv klimatskih promjene ali i nemogućnošću zaustavljanja priljeva izbjeglica koji je ove godine opet drastično povećan.

AfD je nastao kao stranka protivnika eura ali svoju popularnost zahvaljuje kritici useljeničke politike Angele Merkel tijekom izbjegličke krize 2015./2016.

U pravilu AfD najveću podršku uživa u saveznim pokrajinama na istoku Njemačke ali mu u posljednje vrijeme popularnost raste i na zapadu.

Dnevnik.ba