Lukašenko rekao Putinu da wagnerovci u Bjelorusiji ‘žele ići na zapad’ – u Poljsku

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u nedjelju u Sankt Peterburgu s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, koji je, kako se navodi, u šaljivom tonu rekao da plaćenici iz Wagnera, koji obučavaju bjelorusku vojsku, žele prijeći granicu članice NATO-a Poljske.

– Ekipa iz Wagnera nam počinje stvarati stres, žele ići na zapad. Hajdemo posjetiti Varšavu i Žešuv, rekao je Lukašenko, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, nema naznaka da je Lukašenko to ozbiljno mislio. Poljska je nakon dolaska boraca Wagnera na granicu s Bjelorusijom rasporedila dodatne snage.

Poljska premješta dodatne trupe prema granici s Bjelorusijom kao odgovor na dolazak Wagnerovih snaga koje su se tamo preselile nakon kratkotrajne pobune u Rusiji prošlog mjeseca.

Sastanak Putina i Lukašenka dolazi dva dana nakon što je Moskva upozorila da će se svaka agresija na saveznicu Bjelorusiju smatrati napadom na Rusiju.

Ruski predsjednik je rekao da će Moskva upotrijebiti sva sredstva da reagira na bilo kakvo neprijateljstvo prema Minsku.

Iako nije poslao svoje trupe u Ukrajinu, Lukašenko je dopustio Moskvi da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i od tada se često sastaje s Putinom.

U komentarima Lukašenku, Putin je ustvrdio da je ukrajinska protuofenziva “propala”.

“Nema protuofanzive”, citirale su ruske novinske agencije Lukašenkovu izjavu.

Putin je odgovorio: “Postoji, ali je propala”.

Ukrajina je prošlog mjeseca započela dugo očekivanu protuofanzivu, ali je dosad postigla male uspjehe protiv ruskih snaga.

Američki general Mark Milley, predsjednik Združenog generalstožera, rekao je 18. srpnja da je ukrajinski pohod “daleko od neuspjeha”, ali da će biti dug, težak i krvav.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno