“Ako Rusi osvoje cijelu zemlju, to je krah svijeta kakav znamo”

Kakva realnost u geopolitičkom smislu čeka Ukrajinu ako ofenziva ne uspije? Kakva realnost čeka Rusiju u istom slučaju? Na to pitanje i mnoga druga odgovorio je za Index Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar.

“To je zanimljivo pitanje. Netko bi u jednom trenutku trebao reći kako je propalo. To bi značilo kako Ukrajina nema kapaciteta za daljnje ofenzivno djelovanje, bilo da je nastupio nacionalni zamor, što definitivno znači kraj svega, ili kako nemaju dovoljno resursa, što bi značilo da zapadne zemlje ne pomažu, iz bilo kojeg razloga”, odgovara nam Avdagić.”

“U tom slučaju imamo ili primirje ili diplomatsko razrješenje kraja agresije. Primirje, jasno, ne znači kraj rata. U slučaju pregovora, to bi vjerojatno tražilo velike teritorijalne ustupke i još štošta. Moskva bi u tom slučaju neupitno bila pobjednik, ako u pregovore nije ušla radi teških vojnih poraza.

No to je minimum koji Putin i mora ostvariti, pregovore i teritorijalne ustupke Ukrajine, legitimiziranje aneksije Krima i više. Ako bi nastupio potpuni poraz Ukrajine, bez obzira na oslabljenost Rusije, ona bi postala izravna prijetnja ostatku Europe. Ušli bismo u razdoblje velike nestabilnosti, vjerujem kako bismo ova vremena inflacije pamtili kao dobra naspram onoga što bi uslijedilo”, objasnio je.

U nekom hipotetskom slučaju, da Rusija dobije ono što hoće, je li to ujedno geopolitički poraz Zapada?

“Ovisi o čemu se radi. Ako je to čitava Ukrajina, apsolutno bi to bio poraz Zapada, ali i krah svijeta u kojem smo do jučer živjeli”, govori Avdagić.