Apel odgovornima u Policijskoj upravi Livno

Ovim putem upućujem apel odgovornima u Policijskoj upravi Livno, kao i ostalim nadležnim službama, u nadi da će isti naići na razumijevanje i volju, te u konačnici biti realiziran.

Naime, u utorak je svetkovina Velike Gospe, a samim tim i hodočašće velikog broja vjernika koji pješice hodočaste Gospi iz Livna u Sinj.

Velika većina vjernika, kad je riječ o gradu Livnu i okolici, hodočasti u noći sa 13-og, na 14.08..

Dionicom puta od Livna do sela Rapovina postoji pješačka staza koja u velikoj mjeri olakšava kretanje, dok dalje kretanje prema Sinju se obavlja dijelom magistralne ceste Livno-Split i Livno-Prolog, na kojima ne postoji dio kolnika predviđen za kretanje pješaka(izuzetak je mali dio kroz Guber), niti ulična rasvjeta, te uveliko otežava kretanje dovodeći u opasnost kako hodočasnike tako i ostale sudionike u prometu.

Nema potrebe posebno naglašavati da posljednjih dana imamo povećan broj vozila na prometnicama, te činjenice da će se raditi o vikendu, što dodatno pogoršava situaciju, te  da se radi o kasnim noćnim satima i činjenici da se ne rijetko radi o grupama od 10-ak, 20-ak, hodočasnika koji nemajući izbora kreću se po samim prometnicama.

Uzimajući sve to u obzir, a kako sam i sam hodočasnik koji na hodočašće ide sa obitelji i prijateljima, te iz godine u godinu svjedočim gore spomenutim problemima, kao i činjenicom da se sa vrlo malo (nekoliko policajaca i par policijskih vozila koji će upozoravati vozače na hodočasnike, kao i činjenicu da se radi o nekoliko noćnih sati, jednu noć u godini), mogu učiniti velike stvari.

Nadam se da će netko od odgovornih, pročitavši ovaj tekst poduzeti sve potrebne radnje koje će u konačnici dovesti do veće sigurnost hodočasnika na njihovom putu.

I.B.