GRLIĆ RADMAN DANAS U LIVNU: Očekuje od Dodika da pridonosi stabilnosti i funkcionalnosti BiH

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas očekivanje da će Bosna i Hercegovina do kraja godine ubrzati europski put, a čelnik Republike Srpske Milorad Dodik i drugi politički akteri pridonijeti političkoj stabilnosti zemlje.

Grlić Radman u Livnu se susreo s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i s njom razgovarao o provedbi reformi koje bi omogućile nastavak integracijskog procesa s EU.

“Očekujemo ubrzavanje europskog puta BiH”
“Očekujemo od svih relevantnih političkih faktora da do kraja godine ubrzaju europski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH. U tome će imati punu potporu Vlade RH”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova RH za medije, prenosi Index.hr.

Na nedavnoj zajedničkoj sjednici dviju vlada dogovoren je i okvir saradnje tokom europskog puta BiH, dodao je.

“Neizostavni dio reformi na putu prema EU jest izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena “kako bi Hrvati napokon na svim razinama vlasti imali svog legitimnog političkog predstavnika, a što im jamče mirovni sporazumi Washingtonski i Daytonsko-pariški te Ustav BiH”, rekao je.

Grlić Radman je objasnio da to podrazumijeva uklanjanje svih diskriminacija unutar izbornog procesa sukladno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić te Europskog suda za ljudska prava po nekoliko presuda, od kojih je najpoznatija Sejdić-Finci.
“Od Dodika očekujem konstruktivan odnos prema institucijama”
Na upit o podizanju optužnice protiv čelnika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegovog negiranja visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske je izjavio da od njega očekuje konstruktivan odnos prema institucijama BiH.

“Očekujemo od svih političkih aktera da pridonose političkoj stabilnosti i funkcionalnosti BiH s obzirom na iznimno teške geopolitičke prilike koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu”, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Slobodna-bosna.ba