BRAČNI PAR ERANOVIĆ / Živjeti predbračnu čistoću bez svrhe nema smisla

“Mladi, nakon što sam se cijeli ogolio želim vam reći da se sve plaća i sve se vraća. Preskupo vas je Bog platio. I najduži redovi su tamo gdje je jeftino. Imajte svoje dostojanstvo”, poručio je glumac splitskog HNK Pere Eranović u svojem svjedočanstvu.

/ Ivana Markić

Glumac splitskog HNK i član Hrvatskog nadzemlja Pere Eranović i njegova supruga Katarina Eranović posvjedočili su na ovogodišnjem Mladifestu u Sisku o predbračnoj čistoći i njezinoj važnosti za brak. U braku su pet godina i imaju troje djece, a njihovu priču prenosimo u nastavku.

Odrastanje

Katarina je na početku posvjedočila kako je odrasla u tradicionalnoj katoličkoj obitelji te da je u njezinom srcu uvijek bila želja da se ostvari kao supruga i majka. “Živjela sam mirnu mladost. Nisu me zanimale stvari koje su zanimale većinu mladih. Usudila bih se reći da me moj perfekcionizam i navezanost na mirnije stvari sačuvali od nekih kikseva. No to je isključivo bila Božja milost”, istaknula je.

Uvijek sam bila ona koja je Bogu davala svoje planove.

Govoreći o životu prije nego što je upoznala Peru kazala je da nije bila u nekoj ozbiljnoj vezi. “Uvijek sam bila ona koja je Bogu davala svoje planove. Govorila sam Bogu: ‘Vidiš Bože ovaj momak je dobar, uredan, pristojan, ide na misu, a ti si milosrdan i svemoguć, ti meni možeš pomoći. Bez obzira imaš li nešto bolje za mene ne treba mi, daj ti meni ovo i ja ću biti sasvim zadovoljna‘. Ali Bog nikada ne daje prosjeke nego čuva za svakoga jedan biser koji je on namijenio za put prema njemu i prema svetosti”, rekla je Katarina.

Ali Bog nikada ne daje prosjeke nego čuva za svakoga jedan biser koji je on namijenio za put prema njemu i prema svetosti

Posvjedočila je da nije isključila mogućnost redovničkog poziva, ali sva njezina želja i sve njezine molitve bila je upućena prema braku, prema upoznavanju suputnika s kim će moći ići prema svetosti i prema nebu i s kim će zajedno moći njegovati jedno drugo u ljubavi Božjoj.

Osvrnula se i na svoj odnos prema Gospodinu i istaknula da je voljela živjeti onako kako bi ju Gospodin volio gledati, onako kako bi on želio da ona živi. “Pojam međusobnog darivanja meni se podrazumijevao da se to čuva za brak. Ja sam se htjela za svoga budućeg muža sačuvati da budem njemu kao poklon od Boga koji je samo za njega i kojeg nitko prije nije odmotao. To je bilo nešto što se meni podrazumijevalo. Željela sam da pronaći neku osobu koja će razumjeti to što ja želim i to čemu ja težim te koja će me u tome podržati i s kojom ću zajedno pred oltarom moći sagraditi jedan savez ljubavi koji će Bog blagosloviti i koji će u sakramentu braka biti potpuno sjedinjen”, rekla je.

Ali sam rekla, da molitva ne propadne, eto ako imaju nešto bolje za mene. Ta rezerva neka stoji. I evo ga rezerva bolja od originala..

Prisjetila se kako je u Poljskoj upoznala jednog dobrog mladića i onda je Bogu dala plan. “Cjenkala sam se s Bogom. Govorila sam mu: ‘Evo, Bože, ja sam tvoja ljubljena kći. Ti ćeš meni to učiniti‘. Rekla sam da ću izmoliti i tridesetodnevnicu sv. Josipu jer mi je to najdraži svetac i sv. Josip lopatom daje i nema šanse da me ne usliša. Ali i u toj molitvi je bila moja volja jer ja sam rekla: ‘Evo ti sv. Josipe, momak, trideset dana ću ja tebi ti meni njega. Ali sam rekla, da molitva ne propadne, eto ako imaju nešto bolje za mene. Ta rezerva neka stoji. I evo ga rezerva bolja od originala”, kroz smijeh je ispričala Katarina.

Potom se Pere prisjetio svojih mladenačkih dana i istaknuo kako je njegova mladost bila turbulentnija. Pere je naglasio kako je konzumerizam svijeta u kojem živimo zahvatio i njegov mladenački život. “Odlučio sam konzumeristički pristupiti vjeri. Bog je bio Bog nedjelje, Bog, jutra, Bog večeri i Bog par minuta prije ručka. Pitanje predbračne čistoće bilo je nešto o čemu nisam ni razmišljati. To je nešto bilo čime su se bavile bake, rekao bih tada. Smatrao sam ukoliko se dvoje ljudi voli mogu imati odnose”, istaknuo je.

Počelo se pričati o pobačaju.

“Kada sam prekinuo i drugu ozbiljnu vezu koju sam imao shvatio sam što su ti odnosi radili. Sve neke mane koje imamo, a koje je mana biti ljubomora, ona nezdrava, ljubomora koja izlazi iz opsesije i navezanosti i to je preduvjet za nezdrav odnos. Odnosi prije braka dosta potenciraju stvari. Poslije te druge veze donio sam odluku da se neću vezivati za nikoga nego ću se prepustiti avanturi. Želio sam samo avanturu i živjeti bez preuzimanja odgovornosti. I u tom svemu dogodio se jedan odnos s jednom djevojkom koju nisam mogao čak ni zamisliti u budućnosti kao svoju suprugu, a ni ona mene. Dogodilo joj se da joj je mjesečnica kasnila, a imali smo odnose. I u tom strahu i grču, što ako se to dogodilo, a mi se ne vidimo zajedno jer smo po svim svjetonazorskim pitanjima dijametralno suprotni. Počelo se pričati o pobačaju. Prošlo je par dana i ona mene zove ozarena i vesela i govori da nije trudno, ispostavilo se da se radilo o hormonalnom poremećaju. Moje suze radosnice su trajale svega minutu i postale su suze gorke. Kleknuo sam pored kreveta i počeo sam vrištati da nisam dostojan zvati se djetetom Božjim i da neću ići u crkvu. Sabrao sam se i rekao Bogu: ‘Bože, od sada i nadalje neću više ovako‘. Ali imao sam figu u džepu. Obećao sam mu da neću divljati okolo avanturistički, ali ostavio sam mogućnost življenja odnosa, ako je ozbiljna veza”, rekao je Pere.

Preokret u Perinom životu

Posvjedočio je kako je nakon toga uslijedila ozbiljnija veza koja je bila mala prekretnica u njegovom životu. “S tom djevojkom sam znao moliti prije jela i otići u crkvu, ali smo pali. I na Malu Gospu u Solinu čuo sam glas u srcu: ‘Idi i ispovjedi se, ali sve‘.

Ja se odem i ispovjedim i naravno naputak glasi: ‘Idi i ne griješi više‘. Sav život sakramentalni je bio redovit, ali ne uredan. Ispovijedao sam sve osim grijeha bludnosti i uredno sam se pričešćivao.

Nakon toliko vremena doći na pričest rasterećen toga bio je prekrasan. Predložio sam djevojci da živimo čistoću. Nije znala zašto, ali pristala je. Bilo je teško i opet su se događali padovi jer sam joj htio udovoljiti.

Ušao sam u drugu fazu problema. Izbjegavajući grešne prigode izmišljao sam razloge. Kada je laž alat koji se želimo izvući na svjetlost onda tek završimo u goroj situaciji. Došao  sam u situaciju da sam nakon nekoliko godina te veze postao frustriran. Stah od razgovora o vezi je bio velik i samo sam bježao”, prisjetio se.

Ispovijedao sam sve osim grijeha bludnosti i uredno sam se pričešćivao.

Nakon toga Pere dolazi u Hrvatsko nadzemlje kao vanjski suradnik. Istaknuo je kako je tamo između svih lica upoznao djevojku koja je molila i za rezervu. “Budući da sam bio još u onoj vezi potiskivao sam i to relativno uspješno simpatiju koja se u meni dogodila prema Katarini. To se neprestano vraćalo nazad i pitao sam se zašto je tako. Moja veza je došla do vrhunca i prekinuo sam i nakon toga sam osjetio ogromno olakšanje kao i ta djevojka. Bogu sam zahvalan i sve tri spomenem u molitvi”, istaknuo je.

Upoznavanje s Katarinom

Nakon svih padova i prašine kazao je da je po prvi put se osjetio kao petnaestogodišnjak. “Odlučio sam pitati Katarinu hoće li biti moja djevojka. Svega nakon mjesec dana nakon što sam prekinuo s prošlom djevojkom. Molio sam Boga po prvi puta sebično. Reci mi molim te što napraviti i osjetio sam jedan mir prije nego pristupim Katarini. Otišao sam se prije toga ispovjediti se i odlučio da ju neću pitati. Ne iz sebičnih razloga nego jer ju vidim i percipiram kao ozbiljnu osobu, nekoga tko će biti mi na zemlji sve.

‘Pere, ti si predivno svjedočanstvo njegove ljubavi‘. Te riječi ću pamtiti do groba.

Sve ono što sam ispričao vama njoj sam ispričao u detalje. Znam da je posljednjih pet minuta mog svjedočanstva njoj u autu nisam ju mogao pogledati u oči. Znam da sam gledao u njezine tenisice i jedva čekao da progovori. Podignem pogled i vidim ona gleda u mene plače i smije se. Mislim se: ‘Bože moj, ona je luda. Ona nije normalna‘. Mislim se u sebi: ‘Molim te progovori, ok reci nešto i ako nisi pri sebi, sve je uredu smo reci nešto‘. Ona je tada stavila dlan na moje lice i rekla: ‘Pere, ti si predivno svjedočanstvo njegove ljubavi‘. Te riječi ću pamtiti do groba”, rekao je.

Katarinin pogled na situaciju

Kazala je da je u tom trenutku osjetila da je on stvarno prasak Božjeg milosrđa. “Da mi je netko rekao prije da ću ja prihvatiti, zaželjeti sebi takvu osobu s kojom ću krenuti u nešto rekla bih da ne bi. Cure, često imamo neke svoje liste, ali savršeno ne postoji jer jedino je Bog savršen. Bog spaja dvije nesavršene osobe da bi stvorio nešto maestralno. U tom trenutku mi je bila jedna misao: ‘Isus, čini sve novo. Isus zaista čini sve novo i sve ono što je bilo kao da je bilo pročišćeno. Ja sam njega primila kao čistu osobu, novu osobu, kao svoj biser koji mi je povjeren na čuvanje. Podrazumijevalo se da ćemo hodati u čistoći, nećemo imati tjelesna darivanja. Nedugo nakon toga nakon razgovora s duhovnikom u srce mi je sjela želja da bismo mi mogli probati hodati i živjeti do braka bez poljubaca. Ja sam to Peri predložila kako bismo dobili mnogobrojne plodove. U tom trenutku nisam bila toga ni svjesna”, istaknula je Katarina.

Cure, često imamo neke svoje liste, ali savršeno ne postoji jer jedino je Bog savršen. Bog spaja dvije nesavršene osobe da bi stvorio nešto maestralno.

Govoreći o toj odluci kazala je da im puno plodova donijela u braku. Istaknula je: “Nismo se fizički poljubili, ali su nam se uzljubile duše na jedan poseban način. Ni sama nisam mogla zamisliti da to može postojati u odnosu jednog momka i djevojke. Kada bi došlo do konflikata nismo imali zamijeniti ničim osim komunikacijom. Baš ono protrest sve i ogoliti se do kraja. To nas je izbrusilo u krepostima koje danas u braku doživljavaju posebne plodove. Predbračna čistoća nije sama sebi svrha. Postala je kao idol, ali se ne zna zašto. Živjeti predbračnu čistoću bez svrhe nema smisla. Doći ćete u brak i nećete znati što ste donijeli u brak. Iz predbračne čistoće ako se zna zašto mogu se dobiti veliki plodovi”.

Živjeti predbračnu čistoću bez svrhe nema smisla.

Nadovezujući se na Katarinu Pere je istaknuo da je ovo njihov put koji možda nije za svakoga. “Ne želimo reći da je poljubac nešto loše i u kršćanskoj vezi, on nije grijeh, ali je grešna prigoda. Nama je pomoglo da uspijemo sazrijevati”, rekao je.

Zajednički život

Pere je istaknuo kako su on i Katarina sanjali o zajedničkom životu. “Sanjali smo i o manama. Zajedno gradimo odnos i sanjamo o tome. Kada je došao dan svadbe i kad sam shvatio da ne idem kući, doma mami. Ne mogu opisati kakav j osjećaj u meni bio. Tu se meni potvrdilo da Isus čini sve novo” naglasio je.

Moja prošlost su geleri i to dolazi, tuče i brak, vraća se kroz prisilne misli.

“Otvoreno mladima progovaram da pitanje čistoće nije uopće vjersko pitanje. Možemo biti zahvalni da je Katolička Crkva kao nijedna institucija pozabavila se tim pitanjem. To nije pitanje vjere nego zdravog dubokog poštovanja jednog prema drugog. I nije to darivanje nekome samo tako, sve se vraća, sve se plaća. Moja prošlost su geleri i to dolazi, tuče i brak, vraća se kroz prisilne misli. Trebalo mi je nekoliko godina da otkrijem da je sakrament braka najmoćnije oružje koje mi je Bog stavio u ruke. Brak smeta onom dolje i počeo je tući mene. I tek nakon nekoliko godina poslušam svjedočanstvo Mateja Lovrića i tek tada odlučim pozvati Katarinu da mi bude pomoć u tome, molitvena pomoć, pomoć u promišljaju.  I ta borba se promijenila. Bogu hvala na instituciji braka preko koje mi Bog pomaže”, posvjedočio je.

Posebno je naglasio: “Mladi, nakon što sam se cijeli ogolio želim vam reći da se sve plaća i sve se vraća. Preskupo vas je Bog platio da biste se dali becijenjeno. I najduži redovi su tamo gdje je jeftino. Imajte svoje dostojanstvo. Povjeravajte se jedni drugima. Vi koji ste u braku imate najmoćnije moguće oružje u rukama koje nikada neće otupiti samo naš stisak može oslabiti”, poručio je i time zaključio njihovo svjedočanstvo.

HKM.hr