Britanski premijer: Prijeti nam sukob gori od rata u Ukrajini!!

Britanski premijer Rishi Sunak i njegova vlada predstavili su izvješće o obrani, sigurnosti i vanjskoj politici u kojem upozoravaju na “izazove koji će definirati epohu” – rusku invaziju na Ukrajinu, ali i kinesku agresiju u odnosu prema Tajvanu.

Prema izvješću, dugom 63 stanice, ove prijetnje mogu dovesti do velikih globalnih posljedica, uključujući i nuklearni rat.

Ukazao je na važnost rata u Ukrajini, ističući da je to trenutačno sigurnosni prioritet, no dodao je da bi kineska agresija, kada je u pitanju Tajvan, mogla imati “veće globalne posljedice nego sukob u Ukrajini”.

“Komunistička stranka Kine predstavlja izazov koji će definirati epohu, a ruska agresija je napad na Ujedinjeno Kraljevstvo i europsku sigurnost”, napisao je, među ostalim, britanski premijer, javlja Sky News.

Sunak je dodao da svijet prolazi kroz teško i opasno desetljeće koje prijeti pretvoriti ga u mjesto koje je obilježeno opasnošću, neredom i podjelama.

Izvješće također ukazuje na značajne izazove kao što su korištenje hrane i energije kao oružja u ratu te neodgovorna nuklearna retorika.

“Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, ugrožavanje opskrbe hranom i energijom te neodgovorna nuklearna retorika, u kombinaciji s agresivnijim stavom Kine u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu, prijete stvaranjem svijeta definiranog opasnošću, neredom i podjelama – i međunarodnim poretkom povoljnijim za autoritarizam”, napisao je britanski premijer u predgovoru izvješća.

Dnevnik.ba