Časna sestra iz Livna, uz nagovor kardinala Stepinca, spasila živote 309 Židova

KARDINAL STEPINAC, SESTRA BOGOLJUBA JAZVO I OSOBLJE BOLNICE SESTARA MILOSRDNICA SPASILI ŽIVOTE 309 ŽIDOVA ZA VRIJEME DRUGOG SVJETSKOG RATA

Plemenita djela učinjena u  teško vrijeme javnosti je otkrio Marko Danon, zagrebački Židov kojemu je otac spašen u bolnici „Sestre milosrdnice“.

Jakov Sedlar je fascinantnu priču, u kojoj je glavnu ulogu uz kardinala Stepinca imala Livanjka sestra Bogoljuba Jazvo, ispričao u dokumentarnom filmu „Male velike sestre“.

Dokumentarni film je prošli četvrtak u župnom pastoralnom centru livanjskoj publici predstavio producent filma Ivica Borzić.

Nakon više od trista projekcija napokon je film i u Livnu, rodnom mjestu s. Bogoljube Jazvo, rekao je Ivica Borzić zahvalivši pri tom jednoj livanjskoj obitelji, povratnicima iz dijaspore, za koje je naglasio da su zaslužni što se film snimio.

Sestra Bogoljuba Jazvo rođena 24. prosinca 1897. krsnog imena Lucija, bila je ravnateljica bolnice „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu u vrijeme drugog svjetskog rata. Film opisuje kako su sestre i kardinal složno sa ostalim osobljem mudro i vješto cijeli rat štitile Židove koristeći bolnički sustav.

Svi koji nisu u četvrtka bili kod župnika u pastoralnom centru a žele znati više o dokumentarnom filmu, na slijedećem linku imaju više detalja:

https://www.glas-koncila.hr/nadbiskup-stepinac-spasavao-je-zidove-i-u-bolnici-sestara-milosrdnica-zivoti-ocuvani-lijecenjem-zdravih-od-vise-mjeseci-do-tri-godine/

Ovdje valja naglasiti riječi Ivice Borzića koji je naveo da je dokumentarni film „Male velike sestre“ prikazan na svim festivalima u Izraelu te da je s. Bogoljuba Jazvo postala svjetski brend Livna kojeg nismo ni svjesni.

Poveo je raspravu da se ovoj osobi mora odati veća počast u rodnom gradu nego što je dosadašnja ideja o davanju imena pješačkom mostu prema bolnici po sestri Bogoljubi Jazvo.

Šibenčanin je više puta naglasio da nismo svjesni časti koju imamo zbog, do sad našoj javnosti nepoznate Livanjke.

Nakon herojske uloge u drugom svjetskom ratu sestra Bogoljuba Jazvo je prognana u Argentinu gdje je i umrla 1975. godine jer se nije smjela vratiti u domovinu i rodni kraj za kojim je čeznula.

S. Bogoljuba Jazvo
Poslovno trgovački centar Metropolis Livno