Mate Rimac: Ne bi sebi mogao oprostiti da nešto ne pokušam u Livnu

Zanimljiv je dio u kojem Rimac pojašnjava kako se usudio na velike projekte:

Da sam bio inženjer  u BMW-u, da nisam bio naivan, nikad ne bi krenuo u ovo. Spominje i  Igora Krezića direkora tvrtke NSoft koji mu je u ključnoj fazi života, možda najočajnijoj, posudio novce.

Rođen je 1988. godine u Livnu. Zbog rata, brzo se seli u Njemačku, a 2001. u Samobor kod Zagreba. Još u srednjoj školi isticao se u inovacijama. Pobeđivao je ne samo u Hrvatskoj već i na mnogim svjetskim takmičenjima. Od prvog zarađenog novca kupio je BMW E30, iz 1984. poznatiji kao kockica.

Kada mu je tokom jedne trke benzinski motor eksplodirao, odlučio je da spoji dvije svoje strasti – automobile i tehnologiju. Tako je sa samo 19 godina u svojoj garaži počeo da pravi prvi motor na električni pogon.

Nakon toga, postao je vlasnik nekoliko svjetskih rekorda. Napravio je najbrži automobil na svijetu i kompaniju u koju su poslovno zaljubljeni Porsche i Bugatti, a od skoro i BMW.

To je najlakše objasniti u postocima. On je vlasnik i osnivač kompanije Rimac Automobili. Njegova firma Rimac grupa većinski je vlasnik Bugattija, sa 55 posto udela u firmi. Ima 2000 zaposlenih, fabrike za proizvodnju u 4 zemlje i njegova kompanija je u 2022. procijenjena na 2,2 milijarde eura.

Kako je naivnost stvorila najvećeg inovatora u ovom dijelu svijeta?

“Nisam ni znao kako, jer nisam bio sad neki biznismen koji je imao pet poslova iza sebe, radio u BMW-u, pa da tačno zna kako to ide. Ja sam bio klinjo s idejom koji je radio od tog električnog BMW-a i ajmo, jel? Da sam vjerojatno radio i tri mjeseca kao student u nekom proizvođaču, znao bi da je nemoguće i ne bi nikad krenuo.“”

Poskok.info