ČINI DRUGOME ONO ŠTO NE ŽELIŠ DA SE TEBI ČINI

ČINI DRUGOME ONO ŠTO NE ŽELIŠ DA SE TEBI ČINI ili SJAJ I BIJEDA POLITIKE
Sjednica Gradskog vijeća Livna, 14. 4.2023.
.
Izbor predsjedavajućeg Vijeća: dva kandidata, 20 od 29 nazočnih vijećnika učinilo je nevažećim svoj glasački listić.
(Da će Hadžijahić – SDA, koji je dobio 6 glasova teško skupiti potrebnih 16 glasova dalo se naslutiti iz prošla dva pokušaja, ali i da će Doračić -SDP, s nekad 15 glasova (većinskih HDZovih) pasti na 3 za nas u ŽNLu je iznenađujuće.)
.
Izbor dopredsjednika Vijeća: jedan kandidat (iz HDZ BiH), 22 glasa ZA, 7 nevažećih.
Prethodnim rezultatima i postupcima nakon poduže krize, odblokiran je rad Vijeća.
.
Kad je ovakvo polovično rješenje Rješenje, pitamo se zašto, za ovu prigodu ujedinjeni HDZovi i njima sve očitije sklonijih neovisni vijećnici, nisu donijeli i ranije? Zašto se čekalo ovoliko za donijeti nešto ovakvo?
.
Da je ovom sjednicom riješena i pozicija predsjedavajućeg, prethodna pitanje uopće ne bi postavljali, a možda niti pisali cijeli ovaj osvrt. Možda ne bi bili zadovoljni rješenjem, ali bi ga prihvatili.
.
No, još pod dojmom ovakvog polovičnog rješenja, bez obzira što stvari nastojimo gledati pozitivno, ne možemo od Livna u ovom političkom kontekstu odvojiti tu nepopularnu sintagmu „grad slučaj“. Zašto?
.
Ovakav rasplet nije ispoštovao temeljnu ravnopravnost i poštivanje zagarantiranih prava/pozicija jednog naroda bez obzira na moguće prethodne ne/dogovore, stavove…
.
Ovaj neizbor i izbor puno toga stavljaju u poziciju za preispitati. Stoga će biti interesantno vidjeti koje su to budeće akcije neizabranih.
.
I kako reče Sead Hadžijahić u izjavi za medije: Ovo nije dobra poruka. I slažemo se s tim. Osim ako je i ovdje politika iznad svega?!
.
Vijećnici Periša i Gelo iz HDZ BiH u izjavama za medije rekoše kako uskoro očekuju i rješenje i za ovu poziciju.
.
Je li ovo sve dio nečijeg plana?
O čemu ovisi rješenje?
.
O dogovoru na višim razinama vlasti i naredbama nižim razinama – jedan je od gotovo sigurnih odgovora.
.
Možda ima i gore od „grad slučaj“?!
.
Županijska neovisna lista
.
P.S. (Dokle će Livno hodati pognute glave i samo čekati mrvice s viših razina? Kada će neki ljudi progledati? I sve više smo razočarani i u mlade političkih opcija te onih koji su donedavno bilo iako ovisni, dosta svoji i neovisni. Što je ta poslušnost doprinijela Livnu kroz ovih 30ak godina? Ropstvo je frustracija, a s tim raspoloženjem kako činiti dobro sebi i drugima; nikako!?)