CSI BiH: Nina u kavu kolegici sipala mravocid, htjela je ubiti i sve ‘našteliti’ kuvarici

To je u Okružnom sudu u Banjoj Luci izjavio direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović, koji je saslušan kao svjedok tužiteljstva i pokušavao objasniti zašto je Ninković, inače doktor pedagogije, imala animozitet prema Tanasić.

Damjanović je ispričao da je on u kolovozu 2013. godine došao na čelo Zavoda, a da je prije njegovog imenovanja optužena Ninković obavljala funkciju v.d. direktora. Od tada je radila kao načelnica Odjela za predškolsko i osnovni odgoj i obrazovanje. Ninković je povremeno radila poslove vezane i za srednje obrazovanje i Damjanović kaže da je profesionalno obavljala svoj posao.

– Njeno ponašanje se promijenilo nakon što je 2019. godine urađena reorganizacija u Pedagoškom zavodu, kada su dodane još dvije načelničke funkcije. Nije bila zadovoljna ni imenovanjem pomoćnika direktora, jer je time izgubila samostalnost u radu i od tada je njemu, kao načelnik odgovarala – rekao je Damjanović za Unu.

Pomoćnik direktora je u to vrijeme bio Milan Topolović i Damjanović je inzistirao da se načelnici obraćaju pomoćniku, te da međusobno surađuju. Kasnije je ponovo bilo pomjeranja. Topolović je otišao u penziju 2021. godine, a za pomoćnika direktora imenovana je Slađana Tanasić, inače profesorica geografije. Na pitanje obrane tko je imenovao Tanasić na tu poziciju, svjedok je odgovorio:
“Imenovala ju je Vlada Republike Srpske”.

Dodao je da je i prije toga Ninković na pojedinim kolegijima imala primjedbe na Tanasić i burno je reagirala, zbog pojedinih odluka i rasporeda. Međutim, kako tvrdi iza tih odluka nije stajala Tanasić, već on osobno, što je Ninković i rekao.

– Ona je godinama radila u zavodu i naravno da je vremenom stekla kontakte i poznanstva. Tako su recimo mejlovi od raznih međunarodnih organizacija poput UNICEF-a, OSCE-a i slično dolazili njoj, a ne na Zavod. Tražio sam da se to promijeni i da mejlovi idu na Zavod – rekao je Damjanović.

On kaže da je njemu bilo bitno da sve funkcionira kako treba, a kako je Ninković i dalje iskazivala nezadovoljstvo razješio ju je s funkcije načelnice Odjela za predškolsko i osnovno obrazovanje i poslao je u Odjel za vrednovanje kvaliteta odgojno-obrazovnog rada, na mjesto inspektor – prosvjetni savjetnik.

– To sam joj rekao na sastanku, koji je napustila bez riječi. Kasnije je na to uložila žalbu, koja je usvojena i ona je vraćena na prethodnu poziciju. Imala je takav stav da je ona tu jedini stručnjak, a da smo mi ostali tu došli politički. Vjerojatno je bila nezadovoljna zbog izgubljene moći, koja se ogledala u tome da je imala direktan kontakt sa svim školama – rekao je Damjanović.

Pojasnio je i da su ga početkom prosinca obavijestili da se nešto dogodilo s kavom Tanasić. Damjanović kaže da je kava imala mirisala na varikinu, te da je inzistirao da se sve prijavi policiji. Nekoliko dana kasnije otkriveno je da je kavu Tanasićeve trovala Ninković, koja je tada i uhićena.

Kuharica kave Radana Mutić u sudnici je ispričala da ona svako jutro kuva kave zaposlenima u zavodu, te da ih servira na stolu u njihovim kancelarijama. Kako ističe nijedan zaposleni joj se 20 godina nije žalio na kavu, sve do početka prosinca prošle godine kada je Tanasićeva pozvala i rekla da s njenom kavom nešto nije u redu.

– Ona je pila “Ness” kavu sa vodom, bez šećera. Tada se požalila na neprijatan miris kave. Zaista i meni se “osjećala” na nekakav sanitar. Primjetila sam i da je šolja do vrha bila puna tečnosti, a ja pravim kavu do pola šolje. Skuvala smo joj novu kavu. Ali valjda kako nam je u nosu ostao taj miris i nova kava kao da se osjetila na sanitar, pa sam otvorila drugu kutiju i skuvala treću kavu, koja je bila u redu – rekla je Mutić.

Ona kaže da se Tanasić tri dana kasnije ponovo požalila na miris kave. Ponovo joj je skuvala drugu, a nekoliko radnica zavoda je mirisala i kavu iz kutije i djelovala im je normalno. Nije im bilo jasno šta se događa pa je novu kavu kuvala iz “stare” kutije i bila je normalna.

– Meni je zbog toga svega bilo veoma neugodno. Nikada mi se nitko ranije nije žalio na kavu. Nisam znala šta se događalo sve do 21. prosinca kada je došla policija i uhitila Ninu – rekla je Mutić.

Njeno svjedočenje je bilo veoma emotivno i vidjelo se da je pod velikim stresom. U jednom trenutku se požalila da se ne osjeća dobro, pa je predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević napravio pauzu i dao joj vode. Mutićeva je ponavljala da ona nikada nikome nije nanijela zlo, da joj se nitko nikada nije žalio na kavu i da ju je cijela ta situacija uznemirila. Njene riječi su pogodile i optuženu Ninu Ninković, koja se u tom trenutku rasplakala. Nije mogla da skrije suze, pa je i ona zatražila kratku pauzu kako bi se u toaletu osvježila.

Iskaz pred sudom danas su dala još četiri svjedoka, kao i vještak psihijatar dr. Sanja Vukadinović Stojanović koja je utvrdila da je Ninković sposobna da aktivno prati postupak, da je u vrijeme izvršenja kaznenog djela mogla shvatiti značaj svog djela i da upravlja svojim svojim postupcima.

– Kod optužene nema elemenata trajnog ili privremenog duševnog oboljenja – rekla je Vukadinović Stojanović.

Ona je, između ostalog, navela da je u strukturi osobnosti optužene našla narcističke crte, agresivne tendencije, sklonost ka dominaciji u određenim situacijama i da je na poslu željela da dođe do pozicije za koju je ona smatrala da zaslužuje, te da je osjećala nepravdu zbog spuštanja s više na nižu funkciju.

– Takva osoba je sprema učiniti nešto nedozvoljeno. Svatko doživi mobing i tisuće ljudi je tome bilo izloženo, ali nije reagiralo na taj način – rekla je Vukadinović Stojanović, koja je uzrok počinjenog djela vidjela u degradaciji osobnosti, na šta je obrana posebno prigovarala.

Optužnicom Ninković se na teret stavlja da je 8. do 21. prosinca prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u ured 17, koji koristi Tanasić, i u kavu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt.

– Znajući da Tanasić svako jutro pije kavu, koja joj se priprema u kuhinji Pedagoškog zavoda, i poslužuje svakog radnog dana ujutro na radnom stolu u uredu, optužena joj je u šoljicu s kavom nasula sredstvo koje može prouzrokovati smrt, jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje – navodi se u optužnici.

Dodaje se da oštećena u oba navrata, 8. i 9. prosinca kavu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Međutim, kako se navodi u optužnici, Ninković je 21. prosinca oko 7.55 sati oštećenoj u kavu sipala “mravocid-žoharocid”.

– Oko 7.55 sati optužena je iskoristila istu situaciju i okolnosti kao u prethodna dva navrata i u namjeri da liši života oštećenu ušla je u njen ured, prišla do radnog stola i iz džepa izvadila pvc kesicu zelene boje s natpisom “mravocid žoharocid” u kojoj se nalazio insekticid u obliku praha, za koji je znala da je opasan i štetan za zdravlje ljudi, čiji je kemijski sastav fipronil – navodeći se u optužnici.

– Sadržaj iz kesice je nasula u prethodno pripremljenu kavu u šolji crvene boje, za koju je znala da je pripremljena za oštećenu, a nalazila se na njenom uredskom stolu te uz pomoć kašikice koja se nalazila u šolji s kavom, promiješala sadržaj, da bi nedugo zatim napustila ured vodeći računa da je niko ne primjeti – navodi se u optužnici.

Ninković je nakon toga uhvaćena na djelu, a “trovanje” kave je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u suradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, “podmetnuta” u ured Tanasić.

Grude.com