Dodik: Apsolutno nam odgovara Erdoganov pristup o dogovoru u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za poziv na inauguraciju, čestitao mu na velikoj izbornoj pobjedi i naglasio da srpskoj strani odgovara njegov pristup o dogovoru u BiH bez nametanja rješenja sa strane. “Erdoganovo stalno ukazivanje da se mora postići dogovor unutar BiH, ne očekujući neka rješenja sa strane, jeste nešto što nama daje okvir za te moguće razgovore”, rekao je Dodik novinarima u Ankari.

Dodik je ukazao da je još dok je bio na funkciji u Predsjedništvu BiH imao kontakte s Erdoganom, koji je, kako je rekao, ozbiljan predsjednik. “Nama apsolutno odgovara njegov pristup u vezi s tim da se u BiH uvažavaju svi partneri”, rekao je Dodik. Dodik je istaknuo da je čvrsta podrška predsjednika Turske mirovnom sporazumu ključna za nastavak dobre suradnje koju su imali i do sada. “Predsjedniku Erdoganu čestitao sam preuzimanje dužnosti.

Njegova čvrsta podrška Daytonskom mirovnom sporazumu ključna je za nastavak dobre suradnje koju smo imali i do sada”, napisao je Dodik na “Tviteru”. Srpska člannica i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je nakon inauguracije turskog predsjednika u Ankari da očekuje da će Turska imati realan pristup prema BiH i da će kao velika zemlja moći da utiče na stabilnost gdje to bude potrebno. Cvijanović je rekla da je raduje Erdoganov stav političarima u BiH da treba da gledaju da sami postignu dogovor, a ne da čekaju na rješenja s vana. “Rekao je – nemojte računati na to. Već u tom momentu, znala sam da je to sugovornik s kojim mogu da nastavim političku priču”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Turska velika zemlja i da je sigurna da će nastojati da doprinese ukupnoj konfiguraciji danas, već nekog novog svijeta koji se pojavljuje na sceni i da će moći da utiče na stabilnost tamo gdje bude potrebno. Cvijanović je navela da je Turska nekoliko puta izrazila veliku zahvalnost Republici Srpskoj nakon nesreće koja je zadesila Tursku, a kojoj je u pomoć poslana civilna zaštita. “Sve su to stvari koje nas na neki način povezuju i pokazuju naše dobre odnose”, rekla je Cvijanović novinarima u Ankari.

Erdogan objavio sastav nove vlade Recep Tayyip Erdogan, koji je na turskim predsjedničkim izborima osvojio treći mandat, objavio je u subotu sastav nove vlade nakon što je položio prisegu za novi petogodišnji mandat na čelu Turske. Erdogan je nakon svečane večere na kojoj je bilo gotovo 80 predsjednika država i vlada, objavio sastav nove vlade u kojoj su ministarstva obrane, vanjskih poslova i gospodarstva doživjela temeljite promjene.

Nova vlada će se prvi put sastati u utorak, rekao je ranije. Nakon večere Erdogan se uputio u predsjedničku palaču Cankaya, u kojoj je živio i radio Mustafa Kemal Ataturk, kako bi obznanio sastav nove vlade. Kao što se i očekivalo, priznati stručnjak Mehmet Simsek, bivši ministar financija (2009.-2015.), a zatim potpredsjednik vlade za gospodarsku politiku (do 2018.), preuzima ministarstvo financija. Obnovit će se i glavna ministarstva: tako će Hakan Fidan, bivši čelnik MIT-a, turske obavještajne službe, preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova, umjesto Mevluta Cavusoglua.

U ministarstvu obrane Yasar Gueler, načelnik glavnog stožera oružanih snaga, zamjenjuje Hulusija Akara, bivšeg načelnika glavnog stožera koji je na toj dužnosti bio od srpnja 2018. Akara su smatrali organizatorom otpora neuspjelom puču u srpnju 2016. Samo dva ministra, zdravstva i kulture, ostaju na svojoj dužnosti.

Bljesak.info