Dodik: Erdogan u pravu, propao je sadašnji poredak u svijetu

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sudjeluje na Diplomatskom forumu u Antaliji gdje se kratko sastao i s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, objavila je Direkcija za komunikacije Turkiye, a javlja Anadolu. Dodik i Erdogan razgovarali su o ekonomskoj suradnji i realizaciji ranije započetih projekata.

 

“Razgovarali smo o raznim projektima u Srpskoj, prije svega o izgradnji auto-puta, što je bio i ključni razgovor s Erdoganom, koji je veoma zainteresiran da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo. Imali smo veoma složen i sadržajan dan u Antaliji, koji je počeo s nizom sastanaka s određenim privrednicima”, objavio je Dodik nakon sastanka.

 

Dodao je da smatra da tu postoji dobro rješenje, a ostalo je samo da se provedu određene procedure. “Uvjeti koji se ovdje nude za to su nama veoma prihvatljivi. Ta procedura će se morati završiti u što skorijem razdoblju, kako bi se krenulo u realizaciju. S Erdoganom sam razgovarao i o određenim elementima poljoprivredne suradnje i političke situacije. Ono što je za nas važno, da možemo raditi na dionicama puteva u Srpskoj, ne čekajući Federaciju.

 

Imamo dobar dogovor o toj realizaciji”, kazao je Dodik. Dodik je kazao da je s Erdoganom razgovarao i o BiH, gdje je napomenuo da je za entitet RS prihvatljiva samo ustavna BiH, koja je visoko centralizirana. “Da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine s međunarodnom intervencijom”, kazao je Dodik. Dodik je također pozdravio Erdoganov govor na Diplomatskom forumu “kao realan pristup svim stradanjima” te da je u svom obraćanju osudio licemjerstvo drugih, naročito zapadnih država.

 

“Predsjednik Erdogan je u pravu da je propao sadašnji poredak u svijetu i da je neophodno uspostavljanje multipolarnog svijeta”, naveo je Dodik na društvenoj mreži X. Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će u naredna tri dana okupiti sudionike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomacije. Treći Diplomatski forum u Antaliji počeo je danas i tijekom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.

Bljesak.info