Donor sperme ima više od 550 potomaka: Sud mu zabranio dalju aktivnost. Evo zašto

Nizozemski sud zabranio je danas jednom muškarcu da donira svoju spermu nakon što je u Nizozemskoj i drugim zemljama rođeno najmanje 550 djece uz pomoć njegove sperme, javlja AP.

Sud je naveo da prema nizozemskim smjernicama jedna osoba može donirati spermu za najviše 25 potomaka ili za 12 porodica, kao i da je donator lagao buduće roditelje o svojoj povijesti davanja.

Donator, identificiran kao J.M., donirao je spermu u nekoliko nizozemskih klinika za plodnost i klinici u Danskoj, kao i mnogim drugim ljudima sa kojima se povezao posredstvom oglasa i online foruma, navodi se u presudi suda.

Advokat donatora rekao je na ročištu da želi da pomogne roditeljima koji inače ne bi mogli da začnu dijete.

Sudac koji je vodio građansku parnicu rekao je da je donator “namjerno lagao o tome kako bi uvjerio roditelje da ga uzmu za donatora”, navodi se u priopćenju suda.

“Svi ovi roditelji su sada suočeni sa činjenicom da su djeca u njihovoj obitelji dio ogromne srodničke mreže, sa stotinama polubraće i sestara, koje nisu birali”, priopćio je sud i dodao da to jeste ili bi moglo da ima negativne psiho-socijalne posljedice po djecu, pa je u njihovom interesu da se mreža srodstva ne širi dalje.

Sud je odlučio da “interesi djece i njihovih roditelja nadmašuju interes donatora da nastavi da donira spermu novim budućim roditeljima”.

Sud mu je naložio da odmah obustavi sve donacije i rekao da mora da plati 100.000 eura po slučaju ako prekrši zabranu.