Doživjela moždani udar u automobilu i sve zabilježila kamerom: Simptom se pojavio dok je vozila

Moždani udar je vodeći uzrok smrtnosti, a prepoznavanje simptoma je ključno za krajnji ishod

Tijekom jednog običnog popodneva, dok je gledala seriju, Stacey Yepes (49) iz Amerike primijetila je naglo peckanje po licu, a potom i da se koči. Počela je osjećati kako joj lijeva strana tijela trne i kako kaže, odmah je pretpostavila da je riječ o moždanom udaru.

Preživjela sam tri moždana udara od 31. ožujka do 2. travnja. Taj prvi put koji je uslijedio, zatekao me je dok sam gledala televiziju i samo mi je odjednom utrnula cijela lijeva strana tijela. Lijeva ruka me je veoma zaboljela, lice mi je bilo ‘zaleđeno’, nisam mogla govoriti. Pokušala sam govoriti, ali moj govor je bio nerazumljiv, zaplitala sam jezikom”, rekla je Stacey i dodala:

Otišla sam odmah u bolnicu i objasnila sve simptome, a liječnik je dijagnosticirao da je u pitanju stres. Nisam vjerovala da je zaista u pitanju samo to, ali sam krenula kući. Na putu do parkinga uslijedio je drugi udar. Narednog dana uslijedio je i treći i odlučila sam sve snimiti, kako bih druge upozorila da, ako osjete ove simptome, znaju da je u pitanju moždani udar – objasnila je 49-godišnja Stacey koja je pretpostavljala da će se nakon dva puta, dogoditi i treći.

Treći, koji je bio i najjači, uslijedio je dok je vozila automobil. Srećom, Yepesova se mogla zaustaviti bez ometanja prometa i čak snimiti sve ono što je uslijedilo.

Sve me pecka na lijevoj strani lica. Sada snimam da ukažem na moje simptome. Mislim da imam moždani udar, upravo se vozim do najbliže bolnice – čuje se u snimku.

poster
Ovoga puta liječnik me je uputio u specijaliziranu bolnicu gdje su mi uradili sva ispitivanja. Nalazi su ukazali da sam zaista imala moždani udar i to ne jedan, već tri, baš kao što sam i pretpostavila. Poslije posljednjeg moždanog udara osjetila sam slabost na cijeloj lijevoj strani tijela. Ponovno sam otišla do liječnika i uputili su me u bolnicu gdje sam na rehabilitaciji provela narednih osam tjedana – ispričala je Stacey i dodala:

Fizioterapeuti su svakodnevno radili sa mnom i to mi je nevjerojatno pomoglo. Želim ukazati i drugima da, ukoliko osjećaju posljedice moždanog udara, moraju posjetiti liječnika kako bi sve to prevazišli i nastavili dalje živjeti sa djelomičnim posljedicama koje svaki moždani udar ostavlja – objasnila je Stacey.

Večernji.ba