Bh. policija spriječila prodaju djevojčice (13) u Srbiju, pronašli je u vjenčanici

Policijski službenici iz Kalesije jučer su spriječili prodaju 13-godišnje djevojčice kroz tzv. maloljetnički brak. Ona je pronađena u blizini graničnog prijelaza između BiH i Srbije, a bila je obučena u vjenčanicu.

Kako je priopćeno iz Udruženja Zemlja djece u BiH, pravovremenim i koordiniranim naporima Centra za socijalni rad Kalesija i Policijske uprave Kalesija jučer je spriječena prodaja 13-godišnje djevojčice kroz takozvani maloljetnički ugovoreni brak u Republiku Srbiju.

“Djevojčica je zatečena u vjenčanici u automobilu koji se kretao prema državnoj granici između dvije zemlje. Ovo je još jedan primjer dobre prakse u Tuzlanskoj županiji, koji pokazuje da je dosljedna primjena lokalnog protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima eksploatacije djece jedino efikasno i održivo rješenje u prevenciji i proaktivnoj identifikaciji potencijalnih žrtava trgovine djecom”, priopćeno je iz Udruženja Zemlja djece u BiH, prenosi Klix.ba.

Ova organizacija u prethodne tri godine, zajedno s Koordinacijskim timom za borbu protiv trgovine ljudima Tuzlanske županije, razvijala je referalne mehanizme i jačala kapacitete profesionalaca za prevenciju i suzbijanje iskorištavanja djece u lokalnim zajednicama u najmnogoljudnijoj županiji.

Večernji.ba