NEOBIČAN IZBOR Irena je napustila BiH i sada u Japanu gradi karijeru kao kečerica

Generacije koje su 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća pratile svjetsku sportsku scenu se sigurno sjećaju koliko je u to vrijeme bilo popularno američko hrvanje, odnosno kečeri.

Mnogi su jedva čekali nastupe kečera kao što su bili Hulk Hogan, Undertaker, Ultimate Warrior…, dok su drugi bili skeptični prema takvom obliku sportsko – teatarske zabave i isceniranim borbama.

Bili su ipak nesumnjivo jako popularni, ali u isto vrijeme predstavljali i neki daleki američki šou, nespojiv na bilo koji način sa ovdašnjim poimanjem i upražnjavanjem sporta.

Od 2012. u Japanu

Slično je i danas, pa je posebno neobično primijetiti da je jedna Sarajka profesionalna kečerica. Irena Janjić Korić (rođena 24. lipnja 1985. godine) je pod pseudonimom “Alex Lee – The Queen of Strong Style” (pod ovim posljednjim nazivom je možete pronaći na fan stranicama društvenih mreža Facebook i Instagram) danas afirmirana kečerica u Tokiju (Japan).

Ona je rodno Sarajevo s obitelji napustila ratne 1995. godine i izbjegla u Brisbane (Australija).

– Ukratko, rođena sam u Sarajevu. I roditelji su mi iz Sarajeva. Mama i ja smo 1995. godine kroz tunel spasa otišle za Split, potom u Australiju, priča Irena Janjić Korić i dodaje:

– Moja obitelj i dalje živi u Sarajevu i Mostaru. Zaista sam željela tamo otići u prosincu prošle godine, ali zbog pandemije Covid-19 to nije bilo moguće. Planiram da, ako budem mogla, dođem u srpnju. Poslije rata sam dolazila samo jednom kad sam bila na fakultetu, ali poslije diplomiranja i karijere u hrvanju nikad kasnije nisam imala vremena.

Irena se odlučila ozbiljno baviti američkim hrvanjem 2010. godine. Profi put je prvo odveo u Kanadu. U akademiju bivše zvijezde hrvanja.

– Karijeru sam počela 2010. godine sa bivšom zvijezdom WWE i WCW, Lanceom Stormom u Calgaryju (Kanada). Potom sam 2011. godine bila u razvojnom programu WWE FCW na Floridi. Od 2012. godine se hrvanjem bavim u Japanu, prisjetila se Irena.

Želim meč na Koševu

Zašto Japan?

– Japan ima najbolje žensko hrvanje na svijetu. Došla sam u Tokio učiti i biti najbolja što mogu, govori sarajevska hrvačica.

Ističe da profesionalno bavljenje hrvanjem zahtijeva maksimalnu posvećenost.

– Zaista je jako malo vremena za baviti se bilo čim drugim. Moj život je hrvanje, ali čim dobijem priliku želim više putovati po Europi, priča Irena.

Za kraj je istakla i svoj najveći cilj u kečerskoj karijeri.

– Moj cilj je da za veliku kečersku kompaniju radim meč na stadionu Koševo. Za 10 godina profesionalnog hrvanja nisam upoznala nijednu drugu kečericu iz Bosne i Hercegovine ili bivše Jugoslavije. Znam da je moj san da nastupim na stadionu Koševo veliki, ali zašto ne? Prilično sam tvrdoglava i uporna! Volim hrvanje i volim Sarajevo, izjavila je za kraj Irena Janjić Korić.

Kečerski trening

Ranije je imala mečeve svaki vikend, ali je stanje drukčije otkad je nastupila pandemija. Kako izgleda trening za profesionalno hrvanje?

– Trening je svaki dan drukčiji. Trčanje, dizanje utega, kick boks i hrvanje. Aktivnost nikad ne prestaje, govori Irena uz napomenu kako se nada da će se hrvanjem baviti još pet – šest godina.

Radila kao bankarka

Po diplomiranju Irena Janjić Korić je radila kao bankarka za najveću financijsku instituciju u Australiji.

– Imala sam jako dobro plaćen posao, ali sam bila vrlo nesretna. Hrvanje je uvijek bilo negdje u mislima nakon što sam ga otkrila po dolasku u Australiju. Poslije jednog spektakla sam jednostavno poželjela to raditi. Čula sam za akademiju Lancea Storma, prijavila se i otišla u Kanadu.

Piše: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba