DVA IZ MOSTARA Evo koji su fakulteti izdavali lažne diplome

Prema nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su jučer deset osoba u operativnoj akciji “Klaster“ koje su osumnjičene za izdavanje lažnih diploma.

Sustavna korupcija

Radi se o visokim dužnosnicima sveučilišnih i fakultetskih ustanova u BiH, a pretresi su obavljeni u više bh. gradova i Distriktu Brčko.

Prema informacijama Avaza, u pitanju su: Nezavisni univerzitet NUBL Banja Luka, Prometej Banja Luka, PiM Banja Luka, Aperion Banja Luka, UPS Banja Luka, Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Distrikt Brčko, CKM Mostar i Union Mostar.

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji, zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organiziranog kriminala i sustavne korupcije, povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH, rečeno je iz Tužiteljstva BiH.

“Avaz” otkriva da su osumnjičeni dekani, rektori i profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Prcić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović, Mirko Tufegdžija…

Hercegovina.info