Edward Joseph: Bošnjaci ne mogu izgraditi građansku državu birajući većinom Željka Komšića Hrvatima

Bivši američki diplomat i predavač na sveučilištu Edward P. Joseph čest je gost u regiji na konferencijama posvećenim prošlim, turbulentnim vremena i posljedicama u zemljama regije zapadnoga Balkana, na kojima mnogo više nastoji progovoriti o perspektivama. Vrlo zapažen istup imao je na sigurnosnoj konferenciji u Budvi gdje je govorio o situaciji na Balkanu, s posebnim osvrtom na opasnosti od manipuliranja u izbornome procesu.

Na to ga je potaknuo voditelj panela, inače novinar Adnan Rondić, koji je neskriveno zamjerio što je Joseph ranije upozorio da je bošnjački demografski oportunizam narušio odnose u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo četverostrukim nametanjem Željka Komšića za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Na upit je li bilo neoprezno uporabiti frazu “bošnjački demografski oportunizam” s obzirom na to da su Bošnjaci narod koji je preživio genocid, Joseph, koji je dio svojega života proveo kao američki diplomat u akcijama spašavanja Bošnjaka u istočnoj Bosni te na području bihaćke regije, a poslije bio i u Misiji OESS-a, istaknuo je kako njegovo izvješće realistično oslikava probleme u BiH.

Demografski oportunizam

– Tko god pročita izvješće, a u pitanju je izvješće na 160 stranica, vidi da se u njemu jasno ističe kako je Srbija izvor nestabilnosti u regiji, što je rečeno u kontekstu nepriznavanja Kosova. Tu se objašnjava činjenica kako potezi u Srbiji utječu na sve; i da, spomenuo sam gospodina Lajčaka, za kojega se nadam da će prihvatiti moje sugestije. Objasnio sam to i u kontekstu Bosne i Hercegovine i tamošnjih nestabilnosti. Također sam to objasnio i svaka poštena osoba koja pročita to izvješće razumije o čemu se radi. Mislim da ćemo se oko toga složiti ovdje na panelu ove konferencije, čak i oko korištenja toga termina (bošnjački demografski oportunizam).

Znamo da je pojam “oportunizam”, odnosno oportunistički, ako jedna skupina, koristeći svoju brojčanu većinu, a to ću i objasniti, to iskorištava kako bi izabrala drugima. O tome ovdje treba biti dogovor. To smo vidjeli na primjeru Kosova. Kosovsko izborno povjerenstvo poništilo je manipuliranje bošnjačkim glasovima. To jasno vidimo na Kosovu. Vidjeli smo kako je Srpska lista manipulirala glasovima kako bi izabrala predstavnika Bošnjaka i Roma. Posve sam siguran da svi na ovome panelu imaju prigovor o tome. To je zloporaba pozicije od Srpske liste.

To iskreno mislim i to je manipulacija. Kada prijeđemo na BiH, onda se suočavamo s nekim činjenicama. A te činjenice govore da se Bošnjaci koje ja znam otvoreno suprotstavljaju tome. Ne razumijem zašto je to tako kontroverzno. Bošnjački dužnosnici, ljudi u privatnome razgovoru, novinari, svi se slažu da je izbor Željka Komšića stigao bošnjačkim glasovima, što je dokazala bilo koja objektivna osoba – istaknuo je Joseph. Nakon toga uslijedio je niz pokušaja vrlo nervoznog, svađalački nastrojenog i počesto neprofesionalnog voditelja Rondića da ovoga predavača na Sveučilištu “Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS)” u Washingtonu pokoleba u iznošenju stajališta. Na primjedbu kako su Izborni zakon i Ustav definirali način biranja Komšića, Joseph je odgovorio kako je riječ “o frustrirajućoj predstavljenosti jedne skupine nad drugom”.

Svadljivi voditelj

– Kada govorimo o izgradnji građanske države, je li ovo put kojim idemo i kojim se to radi – upitao se. Uslijedilo je novo prekidanje s tvrdnjom kako je oportunizam opasna teza, a Joseph je ponovio kako će se “svaka poštena osoba složiti kako je ovo pogrešno”, pri čemu je pokazao slučaj Kosova gdje su srpski birači pokušali prevariti Bošnjake te umjesto Dude Balje u Parlament ugurati svoju Bošnjakinju glasovima Srba.

Rondić je dodao kako to nije dobra usporedba, a Joseph je objasnio da je “savršena usporedba”. – U BiH je jasno kako je Željko Komšić na izborima izabran glasovima Bošnjaka. Vjerojatno je na posljednjim izborima Borjana Krišto dobila nešto glasova Bošnjaka – istaknuo je. Izrazio je, međutim, razumijevanje i za bošnjačke frustracije, ali je dao smjernice bošnjačkoj politici kako treba pristupiti rješavanju toga problema – nenametanjem predstavnika Hrvatima.

– Izmijenite Ustav u BiH jer ne funkcionira, nije pošten. To nije zbog čega se uključio SAD u ove izmjene. Ne možete Europskome sudu za ljudska prava podnositi tužbe kako biste došli do građanske države – rekao je američki profesor i diplomat.

Večernji.ba