EUROPLJANI ODUŠEVLJENI KANDIDATUROM: HOĆE LI SPLIT UGOSTITI NAJVEĆI SPORTSKI DOGAĐAJ U SVOJOJ POVIJESTI?

Pred marketinškim čelnicima Europskih olimpijskih odbora našao se splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić. Priča je – Split domaćin Europskih igara 2027., a mjesto radnje splitski hotel Ambasador, piše Slobodna Dalmacija.

– Split je grad u kojem se sport živi. Grad u kojem je sport neopisiva strast, prva i posljednja ljubav, a koja se živi punim plućima. Grad smo bogate i velike sportske povijesti koja nadilazi regionalne okvire. Unutar prstena splitskog poluotoka smješteni su brojni sportski kompleksi i tereni za gotovo sve vrste sportskih susreta i natjecanja. Split je svim vidovima transporta izuzetno dobro prometno povezan za cijelom Europom. Javni gradski prijevoz je vrlo dobro organiziran. Imamo ugodnu, blagu mediteransku klimu pogodna sportskim natjecanjima. Nadaleko smo poznata turistička destinacija. Na pitanje – zašto Split želi domaćinstvo Europskih igara 2027. godine, odgovor je samo jedan. Zašto što mi to možemo – poručio je pred brojnom članovima Marketing komisije Europskog olimpijskog odbora zamjenik gradonačelnika Kuzmanić, uz Igora Maretića, voditelja Odsjeka za sport.

Pred marketinškim stručnjacima Europskog olimpijskog odbora zamjenik Kuzmanić održao je opsežnu prezentaciju infrastrukturnih kapaciteta sportske metropole pod Marjanom, ističe se na službenoj internetskoj stranici Grada Splita, te ih prezentirao kao jake adute za održavanje Europskih igara, te velike multisportske priredbe za čije je domaćinstvo Grad Split iskazao veliku volju i kandidaturu.

Čeka se zeleno svjetlo Vlade
– Teško da je naći jedan grad na svijetu koji po broju stanovnika ima toliko olimpijskih medalja koliko ima Split. Kukoč, Rađa, Ivanišević, Vlašić… Sve su to splitska imena globalno poznata. Vjerujem i u podršku Vlade RH našim naporima prema novom sportskom i infrastrukturnom iskoraku našeg grada – kazao je, među ostalim, Kuzmanić čija je prezentacija zaradila veliki aplauz svih nazočnih.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša srdačno je pozdravio napore Grada Splita prema dobivanju domaćinstva Europskog prvenstva kazavši kako još živi memorija na velike Mediteranske igre u Splitu u koje je, kako je naveo, prema današnjim mjerilima uloženo preko 1,2 milijarde dolara. Na MIS-u je sudjelovalo više od dvije i pol tisuće sportaša iz 14 zemalja svijeta.

– Splitske sportske ambicije uvijek su imale konkretne osnove – naglasio je čelnik Hrvatskog olimpijskog odbora na današnjem sastanku u hotelu Ambasador.

Kako doznajemo, članovi Marketing komisije Europskog olimpijskog odbora dali su “zeleno svjetlo” Splitu, no konačno “zeleno svjetlo” čeka se iz Zagreba, od strane Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića. Kolosalna je ovo prilika za Split. Bio bi to najveći sportski događaj u povijesti Splita, po broju sportaša, opsegu organizacije, ali i njegovom značaju.

Jutarnji.hr