Evo koliko iznosi prosječna mirovina u Njemačkoj

Radnici koji su 40 godina uplaćivali u mirovinski fond u Njemačkoj primaju prosječnu mirovinu od 1370 eura, priopćilo je ministarstvo rada u ponedjeljak.

„Prosječna mirovina za one koji su uplaćivali 40 godina na zapadu zemlje iznosi 1423, a na istoku 1255 eura“, stoji u objašnjenju ministarstva rada na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica.

Podaci se odnose na kraj 2021. zbog toga što statistike za proteklu godinu još nisu potpune. U ove statistike nisu uračunata povišenja mirovina od po pet posto za godine 2022. i 2023.

Zastupnik stranke Ljevica i povjerenik stranke za pitanja istočne Njemačke Soeren Pellmann kritizirao je činjenicu da su i preko 30 godina nakon ujedinjenja Njemačke razlike u mirovinama na istoku, dakle području bivše Istočne Njemačke, i zapadu toliko velike.

„U svakoj istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini je mirovina niža nego na zapadu zemlje. To je zastrašujuće“, rekao je političar Ljevice, stranke koja je proizišla iz režimske SED, stranke bivše Njemačke Demokratske Republike, i koja uglavnom uživa podršku na istoku zemlje.

Pellmann je istodobno kritizirao općenito visinu mirovina koje su po njegovom mišljenju jako preniske.

„1370 eura za 40 godina rintanja! To je skandalozno malo“, rekao je Pellmann.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno