Ministar Nešić zavodi red: Pozamašan je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić reagirao je povodom informacije koju su objavili mediji, da je “u petak, 5. svibnja, točno na zvuk ezana s četiri savjetnika i dva naoružana tjelohranitelja obilazio urede Ministarstva sigurnosti, te izvršio raciju i pravio spisak Bošnjaka koji smo otišli na džumu”.

– Pozamašan je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu, a uredno su zavedeni u šihtaricu da su bili prisutni. Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu, ako je suditi prema anonimnom emailu.

Zašto sam to uradio? U petak prijepodne zatražio sam jednu informaciju koja mi ​​je neophodna za pripremu za sastanke u Ohridu. Nakon više od dva sata, tajnica me obavijestila da ne mogu pronaći gospođu koja je trebala da dostavi dokument i da nitko ne zna gdje se nalazi. Riječ je o licu srpske nacionalnosti. Naglašavam da ovo nije prvi put da se ovakve stvari događaju. Nekada im je trebalo pola dana da pronađu nekoga, nekad dan, a nekada nisam mogao raditi svoj posao jer službenici jednostavno “stave prst u uho” na svaki zahtjev da se nešto uradi. E sad, zamislite ako se tako odnose prema zahtjevima pretpostavljenog, kako se ponašaju prema građanima? – pita se ministar sigurnosti, prenosi Avaz.

Dalje kaže, da je “zbog opće neodgovornosti prema poslu koja vlada u Ministarstvu odlučio obići sve kancelarije i provjeriti tko je upisan u šiht listi da je tu, a ustvari je otišao kući ili uopće nije došao na posao”.

– To sam uradio s ciljem da ovoga tjedna od šefova odsjeka zatražim da sve zaposlene opomenu da se moraju ponašati u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH i poštovati radno vrijeme kao i građane koji ih plaćaju. Moj jedini kriterij za zaposlene u Ministarstvu je rad i odnos prema poslu. Kao čovjek, razočaran sam što u Ministarstvu postoje ljudi koji svoj nerad i nemar pokušavaju zamaskirati skrivanjem iza nacionalnog i vjerskog i da se tako nešto plasira u medije bez ikakve provjere.

Odgajan sam da duboko poštujem tuđa vjerska osjećanja i nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da zadirem u tako senzitivna pitanja, ali neradnicima svih vjera i nacija mogu samo jedno poručiti – da će poštovati Zakon o radu, dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti s posla. Građani Bosne i Hercegovine s pravom očekuju efikasnu i odgovornu administraciju, a ne da plaćaju porez da zaposleni u institucijama tijekom radnog vremena obilaze pijace, idu u šoping, na frizure i manikir – poručio je Nešić.

Inače, prakse u radu Ministarstva sigurnosti na koje se ministar Nešić žali uspostavio je SDA-ov ministar Selmo Cikotić.

Dnevnik.ba