Evo zašto nikad ne biste trebali puniti mobitel preko noći

Profesor informacijske i komunikacijske tehnologije Ritesh Chugh otkrio je savjete i trikove kako produžiti životni vijek baterije na mobitelu. Prva pogreška koju radi većina ljudi je punjenje mobitela preko noći što izrazito šteti bateriji, piše Daily Mail.

– Većini pametnih telefona nove generacije treba između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune. Punjenje telefona preko noći, osim što je nepotrebno, ubrzava starenje baterije, rekao je Chugh.

Baterija brže stari i propada zato što se litij-ionske baterije kemijski razgrađuju zbog fluktuacija temperature i količine korištenja uređaja. Kod punjenja preko noći, baterija dobiva četiri puta više snage nego što joj je potrebno.

– Dobra je vijest da se većina uređaja automatski prestane puniti kad baterija dosegne 100 posto. Problem je što aplikacije u pozadini rade cijelu noć pa razina napunjenosti padne na 99 posto. Svaki put kad se to dogodi, telefon se nadopunjuje što s vremenom može oštetiti bateriju, objašnjava stručnjak.

Proizvođači mobitela riješili su taj problem reguliranjem punjenja pa tako iPhone nudi odgodu punjenja ad razina napunjenosti pređe 80 posto, a Samsungovi uređaji ograničavaju punjenje na 85 posto.

Druga stvar koja je jednako štetna je kad se uređaj u potpunosti isprazni, rekao je Chugh i dodao da je optimalna napunjenost baterije između 20 i 80 posto. Još jedna stavka koja utječe na trajanje baterije je nakupljanje prljavštine u priključku za punjenje.

– Nakupljanje prašine u priključcima za punjenje telefona uzrokuju pregrijavanje i prestanak punjenja. Preporučujem korištenje čačkalice i vlažne krpe kako biste se riješili smeća koje može oštetiti vaš telefon. Prvo je potrebno isključiti uređaj, zatim ga osvijetlili da vidite količinu prašine i zatim je nježno odstraniti krpicom i čačkalicom, savjetovao je Chugh.

Pogled.ba

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno