Runić: Spalionica guma u Bosanskom Grahovu bila bi proizvođač smrti

Otvaranje spalionice guma u Bosanskom Grahovu nanijelo bi ogromnu štetu i Drvaru, a stanovništvo strahuje da se ciglana ne pretvori u prozvođača smrti, kancerogenih i drugih oboljenja, izjavila je Srni načelnik općine Drvar Dušica Runić.

Runićeva je upitala zašto se u ciglani ne proizvodi cigla, zbog čega je privatizirana, zašto se ne stvara dohodak i ne zapošljava lokalno stanovništvo već se nastoji otežati već težak život povratnika Grahovu, kao i Drvaru?

“Nakon rata je ostala samo priroda i nastojat ćemo se izboriti da je sačuvamo onakvu kakva jeste, čista i nezagađena i na njoj ćemo graditi budućnost kroz turizam. Nećemo dozvoliti da budemo deponija otpada, kao što su neki već pokušali uvozom otpada u srpnju 2020. godine”, naglasila je Runićeva.

Ona je ocijenila da će, ukoliko nadležna ministarstva izdaju dozvolu za pogon u kojem će se spaljivati gume, to izazvati prirodnu katastrofu.

“To će pokazati i da rade protiv interesa građana i općine, kao što su to učinili ekspresnom dozvolom za uvoz nelegalnog otpada 2020. godine, dok općina Drvar dozvolu za sanaciju deponije čeka gotovo dvije godine”, objasnila je Runićeva, prenosi Srna.

Specijalista sanitarne kemije Milka Vidović rekla je ranije da bi spalionica guma u Bosanskom Grahovu izazvala velike probleme jer proces pirolize auto-guma ima brojne negativne posljedice po zdravlje, utiče na reproduktivne organe, sadrži kancerogene materije.

Milorad Madžarić, direktor ciglane “Brik” u Bosanskom Grahovu, u kojoj namjeravaju pokrenuti postrojenje za tretiranje otpadnih guma, rekao je da će postrojenje biti pokrenuto kada dobiju određene dozvole.

Nezavisne.com