FOTO Rješava li se problem zagađenja motornim uljem ispod garaža bivšeg poduzeća „Bosna Livno“?

Ispod bivše radionice „Bosna Livno“ se nalazi velika količina motornog ulja. To je javna tajna na koju nitko od odgovornih do sada nije reagirao. Županija i Grad, koji imaju ministarstvo okoliša i gradsku službu koja se bavi okolišem, do sada nisu poduzeli ništa da se problem bar pokuša riješiti. Otkako se medijski aktualizirao ovaj problem objekt je promijenio vlasnika. Lokalne vlasti i one viših razina su izdale niz dozvola i rješenja novom vlasniku. Tako je Grad dao suglasnost na plan o priključku na zaobilaznicu te su izdane i druge dozvole jer se na lokaciji intenzivno radi zadnjih par mjeseci, priopćeno je iz CGS Livno.

 

Za one koji ne znaju, u nastavku ukratko o kakvom se zagađenju radi. Naime, riječ je o objektu pored „Vokela“ ispod i iza kojeg se nalaze podzemni kanali i otvorene šahte u kojima se vidi toksična tekućina. Nekada je bio osmišljen sistem po kojem bi se ispušteno motorno ulje skupljalo u spremnicima koji su ispod objekta radionice „Bosna Livno“ i koristilo kao gorivo za gradsku toplanu Livna. Toplana je tada koristila mazut za grijanje. Kada i zašto je taj proces zaustavljen nije poznato ali su mnogi upoznati da se ulje nastavilo ispuštati u podzemne spremnike gdje se nalazi do danas i zagađuje podzemne vode dvjesto metara daleko od rijeke Žabljak. Toksičnost podzemne vode je dokazana u više navrata ali nitko nije poduzeo ništa da se problem krene rješavati.

Više puta je direktno i javno postavljeno pitanje odgovornima što su poduzeli po pitanju otpadnog ulja koje zagađuje rijeku Žabljak i podzemne vode. Pošto odgovora nije bilo, postavljam javno pitanje hoće li se problem otpadnog ulja rješavati sada kad se na toj lokaciji gradi novi trgovački centar?

Tijekom nedavnih radova su iz zemlje iskopana burad iz koje je isticalo motorno ulje u zemlju a stari spremnici u zemlji su bili zamazani uljem izvana. Navedeno se vidi iz fotografija koje su u to vrijeme proslijeđene gradonačelniku Čondriću a nadležne službe su javno pozvane da reagiraju.

U ovoj državi postoje zakoni i fondovi koji služe da se saniraju ekološke katastrofe opasne za zdravlje ljudi, samo mora postojati volja da se provedu zakonom predviđene procedure i problem riješi. Još jednom javno ide pitanje nadležnima: jeste li novog vlasnika upoznali s ekološkom katastrofom ispod bivšeg servisa „Bosne Livno“ prije nego je počeo radove i ako jeste što se poduzelo da se problem napokon riješi?

Ako je istina da je novi vlasnik objekta veliki svjetski trgovački lanac težak stotine milijardi, kojeg će te ugostiti u Livnu, onda nije trebao biti nikakav problem dogovoriti rješavanje ovog ekološkog problema. Za ljubav prema građanima i gradu Livnu u koju se često kunemo!?

Hercegovina.info