Gradonačelnica Sarajeva otkrila zašto je spomenik Tvrtku I.Kotromaniću postavljen tijekom noći

Sam spomenik veći je i važnije simbolike od bilo kakve ceremonije koju su povodom njegovog postavljanja mogli organizirati, tvrdi Karić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se na društvenim mrežama osvrnula na postavljanje spomenika kralju Tvrtku I. Kotromaniću preko puta Predsjedništva BiH i otkrila je zašto je spomenik postavljen tijekom noći.

– Poštivanjem svoje povijesti, gradimo bolju i ljepšu budućnost našoj djeci. Dugo razgovaramo na temu spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću. Njegovim sinoćnjim podizanjem, barem dijelom, ispravili smo sjenu koja je pokušajima revizionizma bačena na ovo vrhunsko umjetničko djelo.

Sretna sam što smo uspjeli u namjeri da na ovakav način odamo počast velikanu naše povijesti, srednjovjekovne tradicije, vrijednog naslijeđa ove zemlje i svih Bosanaca i Hercegovaca. Grad Sarajevo je u proračunu osigurao sredstva za podizanje spomenika.

Povjerenstvo za spomenike Gradskog vijeća je predložilo da se izbor idejnog rješenja provede natječajnim putem. Jednoglasnu podršku dali su članovi gradskog vijeća na čelu s predsjedateljem Jasminom Ademovićem.

Radove je izvela tvrtka Bosman na čelu sa Sunijom i Osmanom Jahićem. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić u skladu sa svojim nadležnostima dao je doprinos u izboru lokacije. Od ukupno 7 pristiglih radova, Natječajno povjerenstvo odabralo je idejno rješenje uvaženog akademskog kipara Stijepe Gavrića, pojasnika je Karić, prenosi Avaz.

poster
Povjerenstvo za odabir idejnog rješenja za spomenik su činili:

– Faruk Kapidžić, dipl. ing. arh., ispred Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH,

– Merima Arifhodžić, dipl. pravnik;

– Amra Čusto, mr. povjesnih znanosti, ispred Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa;

– Amira Selimović, dipl. ing. arh., ispred Općine Centar Sarajevo;

– Edin Veletovac, dr. sci. povijesti, ispred Povjerenstva za spomenike Gradskog vijeća Grada Sarajeva;

– Tarik Zečić, BA uprave;

– Selma Bećiragić, dipl. ing. arh.;

– Suada Kovačević, dipl. pravnik

Kako je rekla, sam spomenik veći je i važnije simbolike od bilo kakve ceremonije koju su povodom njegovog postavljanja mogli organizirati.

“Pažnja javnosti neka bude na tome, a ne na presijecanju vrpce. Odlučila sam da spomenik postavimo tijekom noći, kako ne bi ometali redovito odvijanje prometa i aktivnosti naših gradjana. Dostojanstveno i hrabro, na današnji datum, kada obilježavamo 834 godine Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenta bosanske državnosti i diplomacije ovaj spomenik poklon je Grada Sarajeva građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, navela je Karić.

Večernji.ba