GSS HBŽ poboljšao operativnu spremnost, promoviran volonterski rad

Zahvaljujući projektima „Sigurnost kao brend“ i „Zajedno i sigurno” Gorska služba spašavanja – stanica HBŽ poboljšala je operativnu spremnost za djelovanje članova u nepristupačnim uvjetima. Nabavljena je vrijedna oprema, podignut nivo lične spremnosti, poboljšana vidljivost Gorske službe spašavanja i promoviran volonterski rad.

Stanica Gorske službe spašavanja u Livnu je aktivna već deset godina. Dvadesetak članova kontinuirano radi na podizanju vlastitih sposobnosti da bi odgovorili zahtjevnim akcijama. Svaka od njih priča je za sebe, no one sa sretnim krajem su im najdraže.

„Ta zahvalnost koju osoba iskaže – ne trebaju riječi nego se to očima vidite ljudi. Ne može se ništa mjeriti s tim, taj osjećaj sreće“, govori Ante Dadić, predsjednik GSS-a HBŽ.

Njihovu važnost prepoznao je i Grad Livno te je pozitivno odgovorio na aplikaciju za projekt “Zajedno i sigurno”.

Kako objašnjava gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZ BiH), dobili su od Grada 10.000 maraka – tim sredstvima su nabavili potrebnu opremu da budu operativniji i da, prije svega, na neki način zaštite i sačuvaju i svoje zdravlje u tim, nekad i ekstremnim uvjetima.

„Nabavili smo prijeko potrebne jakne i majice koje su bitne za rad u uvjetima u kojima mi djelujemo. Do sad smo mi, tako da kažem, bili šareni i u privatnoj odjeći smo išli spašavati koja često nije bila dovoljna za neke uvjete koji su nas zadesili na terenu“, ističe Dadić.

Projektom „Sigurnost kao brand“ realiziranim u okviru USAID-ovog projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ nabavili su 22 ruksaka s dodatnom opremom za spašavanje. Kroz takve i slične potpore nastoje osigurati nesmetano funkcioniranje.

Marino Vidović član je GSS-a Kantona 10. Navodi kako im je status riješen Zakonom o zaštiti i spašavanju: „Međutim, što se tiče našega djelovanja, što se tiče javnih ovlasti, načina organiziranja – to ničim nije regulirano, ni trajni izvori financiranja“. Dodaje kako u pojedinim gradovima i kantonima spašavatelji doslovno krpe kraj s krajem.

Niti to, a niti činjenica da su spasioci objedinjeni u Savez Gorskih službi spašavanja u BiH kroz protekle godine spasile na stotine ljudskih života, što na kopnu, što na vodi, pod vodom ili zemljom – nije motiviralo državu da tu službu stavi u pravne okvire.

federalna.ba