Hoće li dijeliti sudbinu umirovljenika: Kolika će biti Bakirova primanja

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nedavno je, tijekom gostovanja u emisiji “Pressing” na N1 televiziji, rekao da je umirovljenik i da živi vrlo skromno. Podsjetimo, kazao je da za sebe nije uzeo neku od pozicija u vlasti, slušajući svoj unutarnji glas, nakon što se nije osjećao dobro u prošlom mandatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. ”Ja sam umirovljenik od prije dva dana. Vrlo skromno živim. Nisam već tri godine zaredom išao na godišnji odmor, nemam automobil…

 

Ja sam jedan skroman čovjek. Imam nešto ušteđevine”, kazao je Izetbegović. Način obračuna Skromnom se može smatrati minimalna mirovina od 494 KM, pa i zajamčena od 591 KM, ali Izetbegović svakako neće dijeliti sudbinu većine umirovljenika u ovoj zemlji, piše Avaz. Podaci o iznosima mirovina korisnika, kako su kazali u Zavodu za PIO/MIO FBiH, osobni su i zaštićeni te se ne mogu iznositi u javnost bez suglasnosti korisnika. Međutim, prema načinu obračuna mirovine, jasno je, navode, da će Izetbegovićevu značajno “popraviti” prosjek plaća koje je na različitim razinama vlasti imao u posljednjih 16 godina.

 

Iznos mirovine dobije se proizvodom godina staža, osobnog i općeg boda, koji trenutno iznosi 16,35 KM. Osobni bod ovisi od prosjeka plaće u svakoj godini staža, pa će osiguranik za svaku godinu staža u kojoj je njegova plaća bila u visini prosječne u FBiH, koja trenutno iznosi 1.180 KM, imati po jedan bod. Umirovljenik s 40 godina staža u kojima je prosjek njegovih plaća bio na razini prosječne ima 40 bodova i iznos mirovine od 654 KM mjesečno.

 

Dobro zarađivao Međutim, plaća Izetbegovića od 2006. godine bila je nekoliko puta viša od prosječne. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Izetbegović je, kao zastupnik i predsjednik Kluba SDA, od 2006. do 2010. godine imao plaću od 4.680 KM. U naredna dva mandata, kao član Predsjedništva, inkasirao je 5.518, odnosno 5.613 KM, a u mirovinu odlazi nakon mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje je kao izaslanik i predsjedavajući Doma naroda primao 4.946 KM mjesečno.

 

Dobili otpremnine

Zajedno s kolegama Draganom Čovićem, Nikolom Špirićem i Mirkom Šarovićem, tijekom 2021. Izetbegović je proslavio 65. rođendan, pa su po sili zakona poslani u mirovine uz otpremnine od po 30.000 KM. Za otpremninu, kao i za dio plaće za koju je isticao da je previsoka, Izetbegović je najavljivao da će je usmjeriti u humanitarne svrhe. Kao izaslanik i predsjedavajući Doma naroda primao je 4.946 KM prije nego što se umirovio.

Večernji.ba