Hoće li predsjednik Vlade HBŽ napraviti POMAK u transparentnosti, poštivanju zakona i uvažavanju mišljenja lokalne sredine

Krajem rujna 2023. godine donesena je odluka o imenovanju kandidata za predsjednika Vlade HBŽ, a to je novi-stari predsjednik Ivan Vukadin kandidat Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP).

Odluku su potpisali predsjednik Skupštine županije i njegovi zamjenici. Pregovori za sastavljanje nove vlade su u tijeku, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 17 „ruku“. Prema informacijama dostupnim javnosti nedostaju dvije ruke, te je u tijeku „lov“ na nedostajuće.

Ako se pogleda rad Vlade u proteklom mandatu, i pretpostavi da će i novi sastav Vlade biti sličan, teško je očekivati neki veliki POMAK, prije svega u transparentnosti rada nove vlade, poštivanju Zakona o slobodi pristupa informacijama, poštivanju Zakona o lokalnoj samoupravi i uvažavanju lokalne sredine kod donošenja odluka ili akata koji su važni za građane ove županije.

„Transparentnost i poštivanje zakona je izostalo u prethodnom periodu i kod predsjednika Vlade i kod pojedinih ministara, a posebno kod ministrice gospodarstva Dijane Puzigaće“, navode iz neformalne grupe građana MZ Vidoši „Zaštitimo izvore Mandeka“, koja već duže vrijeme ukazuje na spornu proceduru odobrenja  koncesije za istraživanje i eksploataciju vode privrednom društvu „Dže-Co“ Livno kao i prijenos koncesije sa privrednog društva „Dže-Co“ na privredno društvo „Lara Natural“ koja nije obavljena sukladno Zakonu i Ugovoru o koncesiji.

„U protekloj godini uputili smo na desetine dopisa, prijedloga za zajednički sastanak, urgencija, pokrenuli inicijativu prema Ministarstvu gospodarstva za pokretanje postupka raskida koncesijskog ugovora, sa potrebnom i jasnom argumentacijom i dokazima, ali ministrica Puzigaća i predsjednik Vlade su sve naše akte ignorirali i držali se „zavjeta šutnje“ prema svojim građanima“, ističu aktivisti pomenute neformalne grupe građana.

„Nakon ignoriranja svih zahtjeva i upućenih akata od strane predsjednika Vlade i ministrice ništa drugo nam nije preostalo nego da PODNESEMO KAZNENU PRIJAVU protiv odgovornih iz Ministarstva gospodarstva i drugih odgovornih osoba u Vladi i Gradu Livno koji su prekoračili granice službene dužnosti, pogodovali investitoru zanemarujući prava građana MZ Vidoši.

Kaznena prijava je početkom lipnja 2023. g. upućena Županijskom i Federalnom tužiteljstvu. Očekujemo da bi uskoro tužiteljstvo trebalo donijeti odluku o pokretanju postupka prema sudu,  jer su svi argumenti o postojanju nepravilnosti na našoj strani“, dodaju aktivisti.

Percepcija službene politike u ovoj županiji je da građani ne žele nove investicije, otvaranje novih pogona, radnih mjesta, samo se bune, nisu dobro informirani, pod uticajem su nekih lobija i politika i vode predizbornu kampanju. Je li baš tako?

U razgovoru, građani Livna, kao ključni problem ističu to što su Vlada i resorna ministarstva, pa i Grad Livno, zadnjih godina donosili ključne i strateške odluke netransparentno, bez učešća javnosti.

Spomenut ćemo digitalizaciju zemljišnih knjiga, izmjene Prostornog plana, dodjele koncesija za vjetro i sunčane parkove temeljem prevaziđenog Zakona o koncesijama još iz 2003. godine.

Konkretno, u Članku 14. Zakona o koncesijama „Odluku o pristupanju dodjele koncesije donosi Koncesionar (Vlada HBŽ) na temelju ekonomskih, financijskih, socijalnih i drugih pokazatelja i analiza utjecaja radova i objekata na životnu sredinu za predmetnu koncesiju“.

U dosadašnjoj praksi svi ovi dokumenti su se čuvali (ako uopće i postoje) u tajnosti, od Ugovora, preko analiza, do mjesta registracije i imovinske karte investitora.

Na javne rasprave, koje bi trebale biti temelj odobravanja koncesija u nekoj lokalnoj zajednici, su uglavnom pozivane dvije do tri osobe, po mogućnosti da su u srodstvu ili podržavaju trenutnu politiku?

Inestitori su „tajanstvene osobe“ i kompanije. Na primjer: na jednoj adresi prijavljeno je nekoliko pravnih lica. Uzgred, to je adresa lokalnog odvjetnika.

U zadnje vrijeme Grad Livno su „okupirali“ Kinezi, novi investitori koji su otkupili koncesije za vjetropark Ivovik, ali gle čuda – njihove vjetroelektrane se ne vrte – miruju??? Sve mora biti po propisu???

Da se vratimo na početak, poruke za predsjednika nove Vlade i budućeg ministra/ice Ministarstva gospodarstva, od građana Livna koje smo uspjeli kontaktirati, su da ukoliko Vlada nastavi raditi po dosadašnjoj praksi, otpora građana „novim sumljivim investicijama“ će biti sve više, pokretanje privatnih tužbi protiv odgovornih će rasti, a u takvoj atmosferi svi će biti gubitnici.

Prema specijaliziranom portalu za ocjenu hrane i pića TasteAtlas, koji je nedavno objavio rang listu, Livanjski sir zauzima respektabilno 45 mjesto od 100 najboljih sireva na svijetu.

Trenutna politika Vlade HBŽ, pa i Grada Livna, nije za ovo zaslužna, nego vrijedni pojedinci i skupine kojima je stalo da žive od svog rada koristeći racionalno i odgovorno najveći resusrs ovog područja, plodno zemljište i pašnjake, kojeg sumljive i nezakonite koncesije ozbiljno ugrožavaju.

Antikorupcija.info