Osnovna škola ‘FLK’ Podhum božićnom priredbom i sajmom rukotvorina za Cenacolo i Majčino selo

Dobro je uvijek činiti dobro, no blagdani su vrijeme kada to radimo još više i snažnije.

Svi smo na neki način u potrebi, bilo da smo potrebni lijepe riječi, osmijeha, zagrljaja, ljubavi… pa sve do onih materijalnih potrepština.

Osjetiti potrebu drugoga, tuđu suzu i bol, mjera je ljudskosti i dokaz da u nama još uvijek živi čovjek.

Iako različiti, međusobno se dopunjujemo čineći svijet boljim mjestom za život, a ono što posjedujemo nesebično trebamo dijeliti s drugima – pa makar to bio osmijeh koji će možda nekom uljepšati dan.

Završetak prvoga polugodišta vrijeme je održavanja božićnih priredbi, a u našoj smo školi odlučili ove godine to vrijeme obilježiti na malo drukčiji način.

Osim pripremanja igrokaza, pjesme i plesa, iskoristili smo i svoje druge talente i tijekom polugodišta izrađivali rukotvorine koje smo prodavali nakon božićne priredbe koja je održana u prostorijama škole u Podhumu u srijedu, 20. prosinca 2023.

U prepunom školskom hodniku pripremljenim smo sadržajem gostima donijeli dašak božićnoga raspoloženja, ali i smijeha.

Nakon završetka priredbe publika je mogla razgledati i kupiti djela naših ruku, a sav je prihod išao za potrebe Majčina sela i zajednice Cenacolo.

U petak, 22. prosinca 2023. dio učenika i učitelja posjetio je Međugorje.

Prvo je odredište bila zajednica Cenacolo u kojoj se mladi oslobađaju od ovisnosti zajedničkim životom, radom i molitvom.

Utemeljila ju je 1983. u Saluzzu časna sestra Elvira Petrozzi. Trenutno djeluje 71 bratovština u 20 država svijeta.

Imali smo priliku čuti svjedočanstvo dvojice mladića koji trenutno borave u zajednici, ali i čuti da sve više mladih dolazi na odvikavanje od igrica i mobitela.

Nakon Cenacola uputili smo se u Majčino selo u kojemu su smještena djeca i mladi bez roditeljske brige.

Teške životne okolnosti omele su životni put i razvoj ove djece. Koncept smještaja u sedam obiteljskih kuća pruža djeci emocionalnu sigurnost i osjećaj zajedništva.

Učenje, sportske aktivnosti, molitva, kućne obveze, glazbena, dramska i likovna sekcija samo su neke djelatnosti koje ispunjavaju njihov svakodnevni život.

I jednoj i drugoj zajednici donijeli smo poklone – suvenire koje smo izrađivali i uručili novčanu donaciju od ukupno 1350 KM prikupljenu od prodaje rukotvorina.

Ovim putem zahvaljujemo svim ljudima dobre volje i velikoga srca koji su se odazvali pozivu na našu priredbu i sajam, podržali nas i učinili dobro djelo.

Svima koji slave želimo sretan Božić i božićne blagdane i neka nam je svima sretna i blagoslovljena nova godina!

Učenici i djelatnici OŠ „Fra Lovro Karaula” PŠ Podhum