Hrvatska ima prvu medalju na EP-u: Filip Mihaljević osvojio srebro!

Još jednu blistavu natuknicu u svoj sportski životopis dodao je u subotu navečer Filip Mihaljević, najbolji hrvatski atletičar na Europskom je prvenstvu u Rimu osvojio srebrnu u bacanju kugle s hicem od 21,20 m!

Dvije godine nakon Münchena, gdje je proživio najljepše trenutke karijere i skočio na kontinentalni tron, opet smo ga gledali kako s hrvatskom zastavom trči počasni krug, opet smo ga gledali na pobjedničkom postolju.

image

Filip od Münchena do danas nije popravljao osobni rekord koji se i dalje drži na 21,94 m, ali zadržao je 29-godišnji Livnjak visoku razinu i konstantu što mu je u konačnici donijelo i novu veliku medalju.

Ono što svakako vrijedi istaknuti, u muškoj atletici dosad nismo imali nikoga tko je osvojio više od jedne medalje na velikim natjecanjima na otvorenom. Sve do Filipa koji sada ima europsko zlato i srebro!

U Münchenu je postao prvi hrvatski atletičar na europskom tronu nakon 48 godina i Luciana Sušnja, a u Rimu je, eto, napravio još jedan pothvat za povijest.

Najbolji kad je bilo najpotrebnije

Filip je u talijansku prijestolnicu stigao kao jedan od favorita za postolje, to uopće nije upitno, ali ova mu je godina bila daleko od idealne i to je ipak stvaralo određene upitnike uoči EP-a.

Tijekom dvoranske sezone nije iz sebe uspio izvući bolji hitac od 21,18 m, a na SP-u u Glasgowu završio je na osmom mjestu sa skromnih 20,73.

Kad je sredinom prošlog mjeseca u Slovenskoj Bistrici pobijedio s 21,71 m i još tri puta tijekom tog natjecanja bacio preko 21,40, bio je to znak da su on i trener Marko Mastelić na pravom putu.

Miting u Ostravi koji je uslijedio, posljednji prije EP-a, opet je nakratko bacio sjenu sumnje jer tamo je hrvatski rekorder ponovno bio ispod granice od 21 metra (20,93).

(Jutarnji list)