I dok većina osuđuje strašno krvoproliće u Izraelu, na jednom mjestu u Europi žestoko se slavila akcija Hamasa

Napad na Izrael naišao je diljem svijeta i na podršku, u prvom redu onih koji smatraju da je Izrael na taj način kažnjen za sve prethodne izraelsko-palestinske sukobe i žrtve s palestinske strane. Uspješnost napada šokirala je Izrael, a donijela i razlog za slavlje u imigrantskim propalestinskim zajednicama u Europi.

Tako konzervativni britanski Telegraph javlja da je veliko slavlje nastalo u migrantskim kampovima u Grčkoj, gdje su palestinski izbjeglice i drugi, mahom državljani Iraka i Sirije, slavili unatoč vijestima o strašnom krvoproliću i stotinama mrtvih i otetih Izraelaca te kasnije osvetničkim smrtima u samoj Gazi.

Vatromet u Teheranu
Na jednom od snimaka s TikToka, za koji se vjeruje da prikazuje izbjeglički kamp na egejskom otoku Samosu, vide se djeca i odrasli kako oduševljeno mašu i kliču. Tamo se nalazi kamp zatvorenog tipa, okružen bodljikavom žicom, piše britanski list.

Slavilo se i u brojnim arapskim državama u palestinskom okruženju, gdje su pristaše Hamasa i libanonskog Hezbolaha glasno podržali “braću u izraelskom zatvoru”. U Teheranu je priređen vatromet, a građani su izašli na ulice s palestinskim zastavama. Iranska vlada, podsjetimo, podržava djelovanje Hamasa, a u objavi nakon početka nasilja čestitali su Hamasu na odličnoj akciji.

Značajan je bio i skup pristaša Hezbolaha u Danijehu, predgrađu Bejruta. Tamo je snimljeno i kako gaze izraelsku zastavu. Na društvenim mrežama pojavile su se snimke, navodno iz Bagdada, gdje su automobili trubili i mahalo se zastavama.

Francuska agencija AFP javila je da je i na njemačke ulice izašao manji broj palestinskih pristaša, zbog čega je policija budno motrila lokalne sinagoge, strahujući da bi moglo doći do napada.

“Nastavite pucati”
U Britaniji je, piše Telegraph, bilo izraza podrške na internetu. “Danas bi trebao biti dan slavlja za pristaše demokracije i ljudskih prava u cijelom svijetu, jer su stanovnici Gaze probili svoj zatvor pod vedrim nebom, a borci Hamasa zagazili na teritorij kolonizatora. Borba za slobodu rijetko se vodi bez prolijevanja krvi i za to se ne trebamo ispričavati”, napisao je Rivkah Brown, novinar ljevičarskog portala Novara, prenosi Telegraph.

Slike uhićenja pristaša Hamasa došle su pak iz Berlina, gdje policija nije dopustila da se slavi napad. Portal Visegrad24 prenosi snimku iz Kanade na kojoj su, kako navode, pristaše palestinskog napada u Kanadi. Isti je portal prenio snimke za koje navodi da su iz Istanbula, gdje se skandira “Nastavi pucati, Hamas, pogodi Izrael, pogodi Izrael”.

Jutarnji list