Ikonu Jugoslavije iz Tuzle uništio je obiteljski slom, odao se alkoholizmu: ‘Ležao je očajan i polumrtav’

Delibašić je doživio obiteljski krah, napustila ga je supruga sa sinom, a on je obećao uzdržavanje bivše supruge i sina Darija, no u isto vrijeme se odao i alkoholizmu, zbog čega više nije pružao sjajne partije na parketu pa je morao napustiti kraljevski klub.

Nezaboravni jugoslavenski košarkaš Mirza Delibašić bio je jedan od najvećih košarkaša kojeg je Europa ikada imala. Rođen je u Tuzli 1954. godine i kao dijete je trenirao tenis, osvojio je pionirsko prvenstvo BiH, ali onda se zaljubio u košarku i 1968. godine postao je igrač tuzlanske Slobode.

U dresu kadetske reprezentacije Jugoslavije osvojio je europski naslov i svjetski naslov, iako je imao ponude od brojnih kluba, izabrao je otići u sarajevsku Bosnu. Nakon što je 1979. godine osvojio naslov klupskog prvaka Europe stigla je ponuda karijere, od slavnog Reala iz Madrida.

Poslije toga počeli su velikih problemi, Delibašić je doživio obiteljski slom, napustila ga je supruga sa sinom, a on je obećao uzdržavanje bivše supruge i sina Darija, no u isto vrijeme se odao alkoholizmu, zbog čega više nije pružao sjajne partije na parketu pa je morao napustiti kraljevski klub.

Mirza je nakon Reala otišao u Italiju kod svog prijatelja i mentora Bogdana Tanjevića,ali tada počinju njegovi ozbiljni problemi sa zdravljem. Delibašić je doživio moždani udar 1983. godine i završio je na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu, tada je morao i završiti igračku karijeru. Nije mogao hodati niti govoriti, a oporavak je trajao jako dugo, no niti ta situacija ga nije spriječila da pije, te je još jednom završio u bolnici, klinički mrtav, ali nekim čudom su ga uspjeli spasiti.

– Kada sam ga, pet mjeseci prije smrti vidio zadnji put, to više nije bio Mirza Delibašić. Smanjio se, jedva da ste ga mogli pronaći u tom velikom krevetu. Izmoren, očajan… Polumrtav. Ali je i dalje pušio kao Turčin. Umro je od bolesti koja se zove tuga. Zove se rat. Zove se Jugoslavija – rekao je jednom prilikom Tanjević.

Mirza Delibašić preminuo je 2001. godine u Sarajevu, imao je samo 47 godina.

Večernji.ba