Poziv na ruralnu revoluciju: Studentica iz Mostara poziva mlade na selo

U okviru turističkih studija, jedna perspektivna djevojka stvara most između urbanog i ruralnog života. Selma Demirović, studentica Studija turizma u Mostaru, ne samo da sanja o revitalizaciji sela, nego je i osnovala pokret koji ima cilj potaknuti mlade na povratak na selo. Ona vjeruje u snagu samoodrživog razvoja, a njen poziv mladima ima jasnu poruku – selo nije samo dio prošlosti, nego i ključna karika u izgradnji održive budućnosti.

 

Selma naglašava kako se ruralna područja suočavaju s izazovima depopulacije te gubitka tradicije i kulture. ”Mladi bi trebali razmotriti povratak na selo kako bi podržali očuvanje naše baštine i stvorili održivo okruženje”, navodi ova vedra studentica. Eko proizvodnja kao temelj održivosti Selma ističe važnost eko proizvodnje kao pokretača održivosti u ruralnim područjima. Kroz vlastiti angažman na svojim voćnjacima, Selma želi pokazati mladima da se u seoskom životu kriju ne samo izazovi, nego i prilike za osobni i zajednički napredak.

”Ekološka proizvodnja nije samo ekonomski isplativa, nego pridonosi i zaštiti okoliša, te zdravijem načinu življenja”, navodi. Most između prošlosti i budućnosti Selma se također zalaže za razvoj seoskog turizma kao sredstva oživljavanja zajednica. ”Sela često kriju nevjerojatne priče, tradicije i prirodne ljepote koje trebamo dijeliti s posjetiteljima”, ističe Selma.

 

Njena inicijativa obuhvaća poticanje razvoja seoskog turizma kao sredstva za povezivanje prošlih vrijednosti sa suvremenim načinom života. Kroz autentična iskustva seoskog turizma, turisti imaju priliku učiti o tradicijama, uživati u lokalnoj kuhinji i doprinositi ekonomiji sela. Poziv na akciju Selma ne samo da sanja o boljoj budućnosti, nego hrabro poziva mlade da se pridruže njezinom pokretu. Njezin poziv na akciju odjekuje kao zov zvona koji poziva na povratak na selo, održivi razvoj i podršku seoskom turizmu.

 

Ona vidi mlade ne samo kao buduće stanovnike sela, nego kao kreatore pozitivnih promjena koje će oblikovati zajednicu. Selma je primjer da snovi i strast mogu postati pokretači stvarnih promjena. Njeno zalaganje za promociju eko proizvodnje, očuvanje ruralnih vrijednosti, samoodrživ razvoj i razvoj seoskog turizma postavljaju temelje za inspiraciju i akciju. Prema njenim riječima, mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna da predvodi tu putanju. U nastavku pogledajte Selmin kreativni video koji dočarava sve ljepote sela, i putem kojeg Selma pozive sve mlade ljude da, prvo razmisle, a potom se i vrate na selo.

Bljesak.info