Iran proširio raketni program: “Ako Bog da, ubit ćemo Trumpa”

Iran je razvio krstareću raketu dometa od 1.650 kilometara, priopćio je najviši zapovjednik Revolucionarne garde, što je potez koji će vjerovatno izazvati zabrinutost na Zapadu nakon što je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u napadu na Ukrajini.

Amir-Ali Hadžizadeh, zapovjednik Revolucionarne garde, također je posebno govorio o višestrukim prijetnjama Irana da će osvetiti smrt glavnog iranskog vojnog zapovjednika kojeg su ubili Amerikanci, rekavši da namjeravaju „ubiti Trumpa“.

Iranski general priopćio je kako je vojska ove države razvila novu krstareću raketu koja bi potencijalno mogla pogoditi i Izrael.

U intervjuu za iransku državnu televiziju, prvi čovjek zračno-svemirskih snaga izjavio je kako je nova raketa već uvrštena u arsenal vojske.

-Ako Bog da, ubit ćemo Trumpa, Pompea i vojne zapovjednike koji su izdali naredbu da se ubije Kasem Soleimani – rekao je iranski general.

Govorio je i o situaciji u Siriji za koju je naglasio kako treba iransku pomoć.

-Sirija treba obnoviti svoju mrežu protuzračne obrane. Potrebne su joj precizne bombe za borbene zrakoplove. Veoma je vjerovatno da ćemo svjedočiti tome da će Iran opskrbiti Siriju sa radarima i obrambenim projektilima – naveo je general Hadžizadeh.

Inače, iranski ministar vanjskih poslova nedavno je boravio u BiH gdje je srdačno dočekan od strane čelnika SDA. Hrvatski predstavnici su odbili sastanak.