Iz BiH u RH prebacili 160 migranata, zaradili 160.000 eura

Jedna od zaposlenijih policijskih uprava u segmentu sprečavanja krijumčarenja migranata u Hrvatskoj je PU brodsko-posavska.
Upravo na osnovu njihove krivične prijave nedavno je protiv četvorice krijumčara, USKOK donio rješenje o pokretanju istrage. Četvoricu muškaraca od kojih je jedan 35-godišnji državljanin BiH dok su ostala trojica kršitelja zakona iz Hrvatske stari između 31 i 42 godine se tereti za zločinačko udruživanje i protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, prenosi Jutarnji.
,
Prema do sada prikupljenim podacima, 35-godišnji državljanin BIH je od marta do 29. decembra prošle godine na tuđoj muci zarađivao po Hrvatskoj, BiH te Srbiji.
,
Cilj mu je bio sticanje nepripadajuće materijalne koristi pa je sa, zasad nepoznatim osobama iz BiH, a za novčanu naknadu od najmanje 1000 eura po osobi, dogovorio i organizirao kontinuirano, nezakonito prebacivanje većeg broja stranaca koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Hrvatskoj.
,
Strancima je omogućavao tako da iz BiH uđu u Hrvatsku, ali preko ili izvan obilježenih graničnih prelaza i mimo granične kontrole. Potom je organizirao i njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta širomm Hrvatske ili, pak, u drugim članicama Evropske unije.

Kako bi realizirao dogovor, USKOK sumnja da je osumnjičeni BiH državljanin povezao u zajedničko djelovanje ostalu trojicu optuženika. No i dalje ostaju nepoznati identiteti osoba u BiH s kojima je dogovarao vrijeme, mjesto te broj stranaca kao i cijenu njihova prebacivanja do krajnjih odredišta.

– Ostali okrivljenici su prema uputama 35-godišnjaka preuzimali nezakonite migrante i smještali ih u tovarni prostor teretnih i kombi vozila bez putničkih sjedala i otvora za zrak gdje su ih skrivali među robom koju su prevozili te ih potom odvozili do dogovorenih odredišta. Pritom su si okrivljenici međusobno osiguravali pratnju ili prethodnicu radi izbjegavanja policijskih kontrola. Na opisani način su okrivljenici u navedenom razdoblju u najmanje sedam navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana. Time su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 160.000 eura, koju su međusobno podijelili ovisno o svojim ulogama u prebacivanju – otkrivaju iz USKOK-a navodeći da su dežurnom sucu istrage osječkog Županijskog suda predložili za osumnjičenu četvorku određivanje istražnog zatvora.

Iz brodske policije kažu da su temeljem naloga osječkog suda i u saradnji sa zagrebačkim kolegama odradili pretrese domova i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni, a pretresi su obuhvatili i njihove automobile. Oduzeli su im oružje odnosno pištolje i pušku, ali i novac za koji se pretpostavlja da potiče od ilegalnih poslova s druge strane zakona.

Inače, u navedenoj akciji je osim hrvatske policije i PNUSKOK-a svoj obol dala i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIP) Bosne i Hercegovine te Agencija Europske unije za suradnju u provođenju zakona (EUROPOL).

(Vijesti.ba)