Izbjegavajte ove napitke ljeti, dodatno će vas dehidrirati

Po vrućem vremenu prvo čega se svatko sjeti je rashladiti se prvim ledenim pićem koje mu padne pod ruku. Da, iznimno je važno ostati hidriran, ali nisu sva pića jednako korisna.

Nutricionisti upozoravaju da ćete nakon nekih samo još više dehidrirati. A dehidracija definitivno nije nešto što treba olako shvatiti, pogotovo kod male djece.

Visoke temperature i pojačano znojenje brzo će vas dovesti do stanja dehidracije, što opet rezultira zatvorom, umorom i glavoboljama, upozorava nutricionistica Toby King za The Sun.

Otkrio je koje vrste pića treba izbjegavati tijekom razdoblja visokih temperatura.

1. Gazirana pića

Od samog zvuka otvaranja limenke omiljenog rashlađenog gaziranog pića prođu vas trnci. Međutim, većina ovih pića sadrži kofein, koji povećava stvaranje urina i dovodi do izbacivanja više vode iz tijela.

Iako neka istraživanja pokazuju da tekućina u pićima s kofeinom nadomješta onu izgubljenu zbog diuretičkog učinka, bolje je biti oprezan, kaže King.

2. Alkohol

Alkoholna pića također će vas potaknuti na više mokrenja, što uzrokuje gubitak tekućine. Nutricionisti također upozoravaju da vino, pivo i druga alkoholna pića ometaju proizvodnju hormona vazopresina.

Ovaj hormon je odgovoran za regulaciju tjelesnih tekućina. Alkohol “isključuje” svoju proizvodnju pa češće idemo na WC. Također, kombinacija alkohola i visokih temperatura može biti opasna jer lako može doći do dehidracije, kaže Toby King.

3. Energetska pića

Nutricionisti kažu da ih ljeti treba izbjegavati jer su pune šećera, kofeina i drugih kemikalija pa nisu idealan izbor za hidrataciju.

Što onda piti?

Voda je očit izbor i idealna za hidrataciju tijela. Ali nutricionisti nude još jedno rješenje za one koji vole raznolikost.

Mlijeko hidratizira bolje od vode jer ima i hranjivu komponentu. Sadrži masti i proteine ​​koji usporavaju izbacivanje tekućine iz želuca, kaže King.

Napominje i kako bi tijekom dana trebalo popiti između 1,5 i 2 litre vode ili neke druge tekućine.

Ako vam je i to previše, možete povećati unos tekućine nekim voćem bogatim vodom, poput lubenice koja sadrži čak 92 posto vode, prenosi Ordinacija.hr .

Rajčice su jednako dobar izbor s 95 posto vode, a dehidraciju možete spriječiti i jedući borovnice, maline ili jagode, savjetuje King.