Kakvo varanje turista – buše gume pa nude pomoć

Koliko god se to na neki način čini naivno i izlizano, modus operandi ”Probušim ti gume i onda ću ti pomoći da ih popraviš”, događa se i u Rijeci, piše Novi list. Iako ovakvih slučajeva ima svugdje gdje ima turista, u zadnje vrijeme pristižu informacije da su se ”bušači – popravljači” fokusirali na Šetalište XIII. divizije, gdje svakodnevno netko buši gume na automobilima, ali isključivo onima sa stranim tablicama.

 

Brojni su takvi slučajevi, o čemu svjedoče i fotografije koje su dobili u redakciji. Strane tablice, ali Hrvat Tako je prošli tjedan vlasnik automobila, sa stranim registarskim oznakama, ali državljanin RH, imao priliku svjedočiti jednom takvom slučaju. ” Automobil je bio parkiran s lijeve strane jednosmjerne ulice. Upalio sam motor i odmah shvatio da nešto nije u redu. Izašao sam van i svjetiljkom na mobitelu, jer je već bio mrak, pokušao vidjeti o čemu se radi. Shvatio sam da su mi dvije gume s desne strane ispražnjene. Ubrzo su stigla dva mladića, nudeći pomoć”, kaže sugovornik Novog lista, govoreći da nakon što je nazvao policiju da prijavi štetu, mladići su ga zamolili da ih ne zove jer njihova intervencija nije potrebna.

 

”Kada je policija stigla na lice mjesta, dvojica mladića su odjednom nestala”, govori sugovornik. Dodaje da su se mladići prvo zbunili kada su čuli hrvatski jezik, jer to nisu očekivali. Tražili 420 eura ”Objektivno, postoji nekoliko elemenata u cijelom tom slučaju koji mogu potaknuti sumnje, iako nema dokaza, odnosno konkretnih dokaza o povezanosti ta dva slučaja. Cijena usluge popravka čini stvar još zanimljivijom. Za popravak dviju guma tražili su 420 eura.

 

Naravno, snašao sam se i na kraju platio trećinu tog iznosa odlaskom kod vulkanizera”, rekao je. Tu je saznao da su gume probušene, vjerojatno šilom. Tog istog dana vulkanizer je imao još desetak sličnih slučajeva. Sve je, kaže, prijavljeno policiji. Posebno kada ste stranac, s dvije probušene gume i potrebom za korištenjem automobila, spremni ste na sve, pa čak ako to morate skupo platiti. Ispada da piće, hrana i smještaj nije jedino na što se ove godine strani turisti u Hrvatskoj mogu žaliti da je skupo.

Bljesak.info